Zaloguj
Reklama

Imbir – silny antykoagulant

Autorzy: Monika Toczek - dietetyk
Imbir – silny antykoagulant
Fot. medforum
(5)

Badanie, którego celem było określenie wpływu przypraw na zalepianie płytek krwi wykazało, że imbir wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe.

Reklama

Substancje zawarte w imbirze są silnymi inhibitorami syntezy prostaglandyn. Imbir jest silnym antykoagulantem, ze względu na zawartość aktywnej substancji gingerolu, który pod względem swojej budowy przypomina aspirynę. Wykazało to badanie dr Dorso, który po spożyciu dżemu z imbiru i grejpfruta zaobserwował, że krzepliwość jego krwi uległa zmianie. Aby potwierdzić swoje przypuszczenia wykonał test polegający na zmieszaniu zmielonego imbiru z płytkami krwi. W wyniku tego eksperymentu płytki krwi stały się mniej lepkie. 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Carper J.: Zdrowe serce. Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą diety i suplementów, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010.

Reklama
(5)
Komentarze