Zaloguj
Reklama

Grejpfrut, a miażdżyca

Autorzy: Monika Toczek - dietetyk
Grejpfrut, a miażdżyca
Fot. medforum
(0)

Grejpfrut zaliczany jest do owoców niskokalorycznych, jest źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu galakturonowego. Kwas galakturonowy należy do kwasów uronowych, jest składnikiem rozpuszczalnych włókien miąższu grejpfrutów. Wpływa korzystnie na powstałe zmiany miażdżycowe.

Reklama

Kwas galakturonowy rozpuszcza powstałe w tętnicach złogi tłuszczowe, umożliwia cofanie istniejących zmian miażdżycowych. Omawiane właściwości wykazują szczególnie czerwone i różowe odmiany owoców. Badania prof. Jamesa Cerda potwierdziły, że codzienne spożywanie 340 g grejpfruta obniża o 10% poziom stężenia cholesterolu we krwi. Grejpfruty dodatkowo zmniejszają krzepliwość krwi, wzmacniają, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Podobne działanie wykazują również pomarańcze i mandarynki. Picie soków z owoców cytrusowych nie wpływa na zredukowanie poziomu cholesterolu i zmniejszenie zmian miażdżycowych, ponieważ nie zawierają one włókien, które wykazują właściwości hipolipemiczne.

Należy jednak pamiętać, iż grejpfrut oraz sok grejpfrutowy wchodzi w interakcję z lekami, może osłabić lub powodować wzrost ich działania. Zaleca się, aby zachować co najmniej 4 godzinny odstęp czasu pomiędzy zażyciem leku, a spożyciem grejpfruta lub soku grejpfrutowego.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
    2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
    3. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w nadciśnieniu tętniczym, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
    4. Jarosz M., Dzieniszewski J.: Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki- interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Reklama
(0)
Komentarze