Zaloguj
Reklama

Goździki w walce z zakrzepami

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Carper J.: Zdrowe serce. Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą diety i suplementów, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010.

Goździki w walce z zakrzepami
Fot. medforum
(1)

Goździki to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, które służą jako przyprawa. Uprawiane są m.in w Brazylii, Indiach, na Madagaskarze i Tanzanii. 

Reklama

Mają ciemnobrunatną barwę, piekący smak nadają im olejki znajdujące się w pąkach. Przyprawa posiada również charakterystyczny zapach, który zawdzięcza eugenolowi. Jest to związek chemiczny należący do terpenów. Dzięki niemu goździki wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. Eugenol zapobiega agregacji płytek krwi, chroni strukturę trombocytów (płytek krwi) w przypadku, gdy doszło już do ich agregacji (zlepienia). Dodatkowo goździki polecane są w problemach trawiennych i bólu zębów. Warto zatem dodawać goździki do potraw, szczególnie do dań z wieprzowiny, dziczyzny oraz bulionów i zup.

Reklama
(1)
Komentarze