Zaloguj
Reklama

Francuski paradoks

Autorzy: Monika Toczek-dietetyk
Francuski paradoks
Fot. medforum
(0)

Paradoks francuski odnosi się do zjawiska obserwowanego w ostatnich latach. Dieta francuska jest dietą bogatotłuszczową, w której regularnie spożywane są umiarkowane ilości czerwonego wina. Pomimo tego, ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych u Francuzów jest o 1/3 mniejsze niż u Amerykanów. Naukowcy tłumaczą to obecnością w czerwonym winie związków fenolowych (resweratrol) i flawonoidów (kwercetyna). 

Reklama

Resweratrol należy do salwestrolii, związków naturalnie występujących w roślinach. Zmniejsza podatność frakcji LDL na utlenianie, opóźnia aterogenezę, zmniejsza lepkość krwi, przeciwdziała powstaniu zakrzepów i zatorów, dodatkowo rozkurcza ściany naczyń krwionośnych.

Według Światowej Organizacji Zdrowia regularne picie czerwonego wina (0,2 l dla kobiet i 0,3l dla mężczyzn maksymalnie pięć razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Kongres Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie potwierdził korzystne właściwości wina czerwonego, jednak u osób które dodatkowo regularnie uprawiały sport efekt utrzymywał się dłużej i był wyraźniejszy.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
    2. Carper J.: Zdrowe serce. Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą diety i suplementów, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010.
    3. Kopeć A., Piątkowska E., Leszczyńska T., Bieżanowska- Kopeć R.: Prozdrowotne właściwość resweratrolu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 5 – 15.

Reklama
(0)
Komentarze