Zaloguj
Reklama

Fast food - czy sprzyja rozwojowi chorób serca u dzieci?

Fast food - czy sprzyja rozwojowi chorób serca u dzieci?
Fot. Pantherstock
(0)

Badania naukowe, wykazały, iż dzieci, które jedzą fast-foody, mają tendencję do bycia otyłymi, a to z kolei prowadzi do różnego rodzaju chorób (cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo- naczyniowe, udar mózgu i inne).

Reklama

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych powinna zostać wdrożona już w okresie dzieciństwa. Siedzący tryb życia, nieprawidłowe odżywianie (zbyt tłuste pokarmy, hot-dogi, chipsy, coca-cola, frytki, czekolada w dużych ilościach itp.).

Nadmiar tkanki tłuszczowej źle wpływa na pracę serca (prowadzi do zaburzeń rytmu serca) oraz jego niewydolności. Już w okresie dzieciństwa należy nauczyć dziecko właściwych nawyków żywieniowych: należy dostarczać dziecku pełnowartościowych produktów odżywczych, kontrolować spożywanie słodyczy, słodkich napojów, fast foodów itp. Warto także pamiętać o aktywności fizycznej.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze