Zaloguj
Reklama

Dobry i zły cholesterol

Dobry i zły cholesterol
Fot. medforum
(0)

Cholesterol transportowany jest pod  postacią lipoprotein.

Reklama

Llipoproteiny o małej gęstości (LDL) zawierają większą porcję cholesterolu i traktowane jako "zły" cholesterol. Podwyższone poziomy lipoprotein LDL zwiększają ryzyko chorób serca, udaru i choroby tętnic obwodowych.

Lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) nazywane są "dobrym" cholesterolem, ponieważ przeciwdziałają miażdżycy. Korzystny jest wyższy stosunek HDL do LDL, co może zapobiegać chorobom krążenia.

Na poziom cholesterolu  ma wpływ zarówno genetyka jak i dieta. Wątroba jest miejscem produkcji cholesterolu i wytwarza niezbędną ilość. Podwyższone poziomy w głównej mierze zależą od diety.  "Zły" cholesterol pochodzi z głównie z nasyconych tłuszczów, które można znaleźć w:

  • mięsie,
  • jajach,
  • produktach odzwierzęcych,
  • w oleju kokosowym,
  • w oleju palmowym.

 

Dobry cholesterol znajduje się w:

  • rybach,
  • olejach roślinnych,
  • orzechach.

 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Kompendium chorób wewnętrznych 2013, pod red. P. Gajewskiego, na podst. Interny Szczeklika
    Medycyna Praktyczna 2010/10

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze