Zaloguj
Reklama

Dieta a leki przeciwkrzepliwe: na co należy zwrócić uwagę?

Dieta a leki przeciwkrzepliwe: na co należy zwrócić uwagę?
Fot. panthermedia
(0)

Pacjentów, którzy przez zwiększoną tendencję do nadkrzepliwości krwi zmuszeni są stosować leki przeciwkrzepliwe, uczula się m.in. na to, by nie pozostawali oni przez zbyt długi czas w jednej pozycji oraz by nie palili oni papierosów. Istotna u takich osób jest jednak i odpowiednia dieta – wtedy bowiem, gdy człowiek zażywa leki przeciwkrzepliwe z grupy antagonistów witaminy K, powinien on zwracać uwagę na ilość tej witaminy w swojej diecie i czasami zrezygnować ze spożywania niektórych produktów.

Reklama

Sprzyjające krzepnięciu krwi czynniki krzepnięcia produkowane są w wątrobie z udziałem witaminy K – przyjmowanie więc warfaryny, która jest antagonistą tejże witaminy, skutkuje finalnie zmniejszeniem aktywności tychże czynników i związanym z tym zmniejszeniem możliwości krwi do krzepnięcia.

Na skuteczność warfaryny wpływa wiele czynników, m.in. zażywane przez pacjenta inne farmaceutyki (które mogą wchodzić w interakcje z lekiem przeciwkrzepliwym i np. zmniejszać jego skuteczność). Nie tylko jednak leki mogą niwelować działanie przeciwkrzepliwe warfaryny – doprowadzać mogą do tego również i różne pokarmy, które są bogate w witaminę K. Wśród produktów, które zawierają szczególnie duże jej ilości, wspomnieć należy przede wszystkim o:

  • sałacie,
  • szpinaku,
  • kiwi,
  • brokułach,
  • soi,
  • rzepie,
  • tuńczyku w oleju,
  • szparagach.

Spożywanie dużych ilości wymienionych produktów – związane z dostarczaniem do organizmu znacznych ilości witaminy K – może prowadzić do obniżenia skuteczności warfaryny. Czy więc pacjent, który przyjmuje tenże lek, powinien całkowicie wyeliminować ze swojej diety zielone warzywa i owoce? Absolutnie nie – osoby zażywające leki przeciwkrzepliwe powinny po prostu unikać zjadania dużych ilości wymienionych wyżej produktów, jedzenie ich w niewielkich ilościach nie powinno im w żaden sposób zaszkodzić. Istnieją zresztą doniesienia naukowe o tym, że dieta ze znacznym ograniczeniem podaży witaminy K nie prowadzi do zwiększenia skuteczności warfaryny – z tego powodu pacjenci powinni po prostu pamiętać o zachowaniu umiaru przy spożywaniu zielonych warzyw i owoców, a wtedy nie powinno im zagrażać żadne niebezpieczeństwo.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze