Zaloguj
Reklama

Czy to, kiedy jemy, ma znaczenie?

Czy to, kiedy jemy, ma znaczenie?
Fot. ojoimages
(0)

Tolerancja poziomu glukozy przez nasz organizm jest zmienna w zależności od pory dnia, co potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców z Harwardu. Jak się okazuje, znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy jemy. Tolerancja glukozy zmniejszona jest bowiem w godzinach wieczornych, a znacznie lepsza w godzinach porannych. Niestosowanie się do tej właściwości organizmu może być fatalne w skutkach i prowadzić do wystąpienia cukrzycy, co znaczenie ma szczególnie w kontekście pracowników wykonujących pracę zmianową – zaburzającą dobowy rytm biologiczny.

Reklama

Zespół naukowców z Harwardu, łącząc swoje siły ze specjalistami ze szpitala Brigham and Women's Hospital, przeprowadził badania dotyczące wpływu czynników zewnętrznych – behawioralnych (takich jak czas posiłku, cykl snu, pora budzenia się) – oraz zegara biologicznego i ewentualnych przesunięć między tymi 2 elementami na umiejętność kontrolowania poziomu glukozy we krwi przez organizm. To ściśle kontrolowane badanie objęło swoim zasięgiem 14 osób i w znacznym stopniu pomogło zrozumieć, skąd bierze się zmienna tolerancja glukozy przez nasz organizm – zwiększona rano, a obniżona w godzinach wieczornych. W związku z wnioskami, jakie wysnuto z przeprowadzonych badań, zauważono zagrożenie, które niesie dla człowieka choćby praca zmianowa [1].

Znaczenie ma nie tylko to, jaki rodzaj pożywienia spożywamy, ale również pora, o jakiej zjadamy posiłek. Może to mieć konsekwencje zdrowotne w kontekście rytmu dobowego. Przeprowadzone badanie opierało się na 2 protokołach – pierwszy polegał na śniadaniu o godzinie 8.00 i przesypianiu nocy, drugi obejmował przesunięcie 12-godzinne, gdzie śniadanie przypadało na godziny wieczorne, a kolacja na godziny poranne. Co więcej: wartość energetyczna jadłospisu w obu przypadkach była taka sama, a naukowcy na bieżąco badali stężenie glukozy w organizmie osób badanych. Zauważono tzw. „przesunięcie dobowe” – brak snu w nocy, jak w przypadku osób pracujących w godzinach nocnych, powoduje obniżenie tolerancji glukozy w ciągu kolejnych dni. Stężenie poziomu glukozy było znacznie wyższe u osób spożywających posiłki wieczorem, co świadczyć może o zmniejszonej tolerancji glukozy właśnie o tej porze dnia. Podstawowym zagrożeniem, jakie niesie za sobą zarówno przesunięcie dobowe, jak i spożywanie obfitych posiłków w godzinach wieczornych, jest możliwość wystąpienia cukrzycy [1].

Cukrzyca należy do grupy chorób metabolicznych, których charakterystyczną cechą jest hiperglikemia, co jest bezpośrednim wynikiem nieprawidłowości w wydzielaniu i działaniu insuliny. Jeśli mamy do czynienia ze stanem przewlekłym, długotrwale utrzymującą się hiperglikemią, istnieje prawdopodobieństwo powstania uszkodzeń, które wiążą się z zaburzeniami pracy różnych układów i narządów – oczu, nerek, nerwów, serca oraz naczyń krwionośnych.

Aby postawić jednoznaczną diagnozę, konieczne jest potwierdzenia nieprawidłowości, z pominięciem glikemii na czczo, poprzez uwzględnienie wyników 2-krotnego wystąpienia zaburzeń przy oznaczaniu glikemii. Przy pobieraniu materiału do badań ważne jest, by wziąć po uwagę czynniki, które nie są związane bezpośrednio z badaniem – pora spożycia ostatniego posiłku, wysiłek fizyczny czy porę dnia właśnie [2].

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • [1] Ciekawostki medyczne. „Aktywność, zdrowie, uroda” 2015/02, nr 13, s. 81.
    [2] Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017. „Diabetologia praktyczna” 2017, t. 3, supl. A, s. A5.

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze