Zaloguj
Reklama

Cholesterol

Cholesterol
Fot. ojoimages
(4)

Cholesterol to związek tłuszczowy, który występuje w każdym ogranizmie zwierzęcym.

Reklama

Cholesterol egzogenny (pokarmowy) jest dostarczany wraz z pożywieniem, cholesterol endogenny wytwarzany jest w organizmie - głównie w wątrobie. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, hormonów, kwasów żółciowych. Gdy stężenie we krwi przekracza 200 mg/dl, cholesterol odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych prowadząc do powstawania miażdżycy.
Można wyróżnić:

  • cholesterol LDL - zwany “złym cholesterolem” - jest najbardziej niebezpieczny dla organizmu, jest transportowany z wątroby do tkanek pozawątrobowych, powoduje powstawanie miażdżycy. Jego stężenie nie powinno przekraczać 100 mg/dl (2,5 mmol/l). Obniżenie cholesterolu o 40 mg/dl zmniejsza o 22% śmiertelność z powodu chorób układu krążenia.
  • cholesterol HDL - “dobry cholesterol” - jest przetwarzany w wątrobie. Wysoki poziom tego cholesterolu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, zbyt niski poziom wpływa na zwiększoną śmiertelność osób, które chorują na serce.


Normy dla cholesterolu całkowitego:

  • Norma: poniżej 200 mg/dl
  • Wartość graniczna: 200-239 mg/dl
  • Ryzyko chorób serca: 240 mg/dl i więcej


Normy dla dobrego cholesterolu HDL:

  • Kobiety: 40-80 mg/dl
  • Mężczyźni: 35-70 mg/dl


Normy dla cholesterolu LDL (złego):

  • Optymalny: do 130 mg/dl
  • Wartość graniczna: 130-159 mg/dl
  • Zbyt wysoki poziom: powyżej 160 mg/dl


Bardzo duży wpływ na profilaktykę chorób serca ma styl życia. Odpowiednie odżywianie się, aktywność fizyczna oraz regularne badania profilaktyczne (w tym badanie poziomu cholesterolu) przyczyniają się do szybszego wykrywania wszelkich nieprawidłowości oraz wczesnego podjęcia leczenia.

Piśmiennictwo
Reklama
(4)
Komentarze