Zaloguj
Reklama

Żywienie w miażdżycy

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

1. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.


Żywienie w miażdżycy
Fot. Shutterstock
(3)
Żywienie w miażdżycy
Reklama

Miażdżyca (Atherosclerosis) jest chorobą obejmującą tętnice. Istota choroby polega na odkładaniu się w wewnętrznej błonie naczynia tętniczego cholesterolu, jego estrów oraz lipidów. W wyniku tego dochodzi to tworzenia się blaszek miażdżycowych. Rozrost tkanki łącznej z powstaniem ognisk, rozmiękanie i zwapnienie, prowadzi do zgrubienia ściany tętnic, zwężenia jej światła co utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Choroba rozwija się przez długie lata nie dając żadnych objawów, jednak z czasem stanowi poważne zagrożenie dla życia człowieka. Ważną rolę w leczeniu miażdżycy odgrywa prawidłowo zbilansowana dieta.

Żywienie w miażdżycy - Objawy i przebieg

Dieta w miażdżycy

Zalecane jest spożywanie w ciągu dnia 4-5 małych objętościowo, urozmaiconych posiłków. Źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone, pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony, ryż), nasion roślin strączkowych.

Podstawową zasadą żywienia w miażdżycy jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu. Zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi (oleje), bogatymi w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Masło warto zamienić na margarynę wzbogaconą w sterole roślinne oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Białko powinno pochodzić z chudego mięsa (drób, indyk, królik, cielęcina), ryb, które powinny być spożywane 2-3 razy w tygodniu oraz z produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu (< 2%).

Ważnym składnikiem diety są warzywa i owoce bogate w składniki mineralne oraz błonnik, które najlepiej, spożywać w postaci surowej, lub jak najmniej przetworzonej, w ilości ok. 500g/dobę. Istotną rolę odgrywają warzywa i owoce rozpuszczające skrzepy (cebula, czosnek, grejpfrut).

Należy ograniczyć spożycie jaj do 2 żółtek tygodniowo. Nie zalecane jest konsumowania słodyczy, potraw zawierających duże ilości soli, podrobów oraz alkoholu.

Żywienie w miażdżycy polega na stosowaniu zdrowego sposoby odżywienia. Potrawy należy przyrządzać metodą gotowania, duszenia, pieczenia z małą ilością oleju. Z mięsa należy zdejmować skórę, odcinać widoczny tłuszcz, a do surówek dodawać oleje roślinne. 

Reklama
(3)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze