Zaloguj
Reklama

Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

1. Chevallier L.: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
2. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
3. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.


Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
Fot. medforum
(1)
Reklama

Choroba niedokrwienna mięśnia sercowego polega na upośledzonym, zaburzonym ukrwieniu mięśnia sercowego, wynikającym ze zmniejszenia średnicy naczyń odżywiających serce-naczyń wieńcowych. Następstwem tego może być niedotlenienie mięśnia sercowego. Przyczynami schorzenia są m.in.: powstające w naczyniach wieńcowych zmiany miażdżycowe, przerost mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, wody serca.

Zalecenia żywieniowe:


  • Zachowanie należnej masy ciała w przedziale BMI 20-24,99 kg/m2,
  • Spożywanie 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia,
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego), zastąpienie ich jedno i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje roślinne, ryby morskie, orzechy).
  • Ograniczenie konsumpcji produktów bogatych w cholesterol: żółtko jaj, podroby, tłuste mięsa.
  • Źródła białka: ryby, kurczak, indyk, cielęcina, królik, niskotłuszczowe produkty mleczne.
  • Węglowodany powinny pochodzić z: kasz, makronów, pieczywa, owoców i warzyw.
  • Zapewnienie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego.
  • Ograniczenie spożycia soli poniżej 5 g/ dzień i produktów zawierających spore ilości soli (produkty marynowane, konserwowe, wysoko przetworzone, słone paluszki, krakersy).
  • Zalecane techniki kulinarne: gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem, duszenie, pieczenie bez obsmażania. 

  •  

Żywienie w chorobie niedokrwiennej serca - Objawy i przebieg

Reklama
(1)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze