Zaloguj
Reklama

Witamina K a leki przeciwzakrzepowe

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

1. Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
2. Stępińska J., Poniatowska E., Ablewska U., Abramczuk E.: Jak bezpiecznie i skuteczne stosować leki przeciwzakrzepowe? Warszawa 2010.


Witamina K a leki przeciwzakrzepowe
Fot. medforum
(2)
Reklama

Leki przeciwzakrzepowe

Stosuje się  w celu obniżenia zdolności krwi do krzepnięcia i tworzenia zakrzepów. Powstanie zakrzepów jest sytuacją niebezpieczną, zagrażającą życiu. Skrzepliny mogą utrudniać przepływ krwi, zmniejszając światło lub całkowicie zamykając naczynia krwionośne.

Objawy i przebieg

Fragmenty skrzeplin mogą się oderwać i stworzyć zatory zamykające światło naczynia, co prowadzi do  ograniczonego dopływu krwi i składników odżywczych do narządów i jest przyczyną m.in. zawału serca, udaru mózgu. W związku z tym antykoagulanty stosuje się m.in. u osób z miażdżycą, w prewencji zakrzepicy naczyń stwarzającej ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zatoru tętnic płucnych.  

Działanie leków przeciwzakrzepowych polega na działaniu antagonistycznym w stosunku do witaminy K.

Witamina K jest niezbędna do tworzenia czynników krzepliwości krwi, katalizuje syntezę białka – protrombiny, przejście protrombiny w trombinę oraz uczynnia tromboplastynę. Powszechnie stosowanymi lekami przeciwzakrzepowymi są acenokumarol, oraz walfaryna.

Sposób żywienia osoby zażywającej leki przeciwzakrzepowe wpływa na zapotrzebowanie organizmu na medykamenty. Chorzy stosujący acenokumarol, walfarynę są wrażliwi na zmieniającą się ilość witaminy K dostarczanej z pożywieniem.

Produkty będące źródłem witaminy K

  • Kapusta kiszona, brukselka, wątroba kurza > 500 mcg/ 100 g
  • Sałata,  kapusta czerwona, herbata zielona, szpinak, kalafior, brokuły, olej słonecznikowy, drób, wołowina 100 – 500 mcg/100 g  
  • Kapusta biała, otręby pszenne, masło 50 – 100 mcg/100 g
  • Olej kukurydziany, jajo kurze, kukurydza, fasolka zielona, groszek zielony, ogórki, cukinia, otręby owsiane, marchew, ziemniaki, groch, pomidory 10 – 50 mcg/100 g
  • Awokado, soja, jabłka, pomarańcze, banany, brzoskwinie, grejpfruty, mleko, jogurty < 10mcg/ 100g

W przypadku stosowanie antykoagulantów zwiększone spożycie produktów bogatych w witaminę K zmniejsza efekt przeciwzakrzepowy leków. Przykładem może być sałata zielona, która spożywana codziennie może wpłynąć na parametry krzepnięcia, obniżyć INR (Międzynarodowy Współczynnik Znormalizowany), co będzie skutkowało zleceniem większej dawki  leku.

fot. panthermedia

W związku z tym od momentu ustalenia właściwej dawki leku chory powinien unikać produktów bogatych w witaminę K. Takie działanie zapewnia właściwy proces leczenia, utrzyma zalecaną dawkę leku oraz zapobiegnie powikłaniom. Warto dodać, że produkty o małej zawartości witaminy K nie wpływają na  działanie doustnych antykoagulantów.

Reklama
(2)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze