Zaloguj
Reklama

Hipotonia poposiłkowa

Autorzy: Monika Toczek-dietetyk
Hipotonia poposiłkowa
Fot. medforum
(3)
Hipotonia poposiłkowa
Reklama

Hipotonia oznacza spadek ciśnienia tętniczego, niedociśnienie. U osób w podeszłym wieku, z chorobami układu krążenia, otyłością, cukrzycą po spożyciu posiłku może dochodzić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, czyli hipotonii poposiłkowej.
 

Hipotonia poposiłkowa - Objawy i przebieg

Hipotonia poposiłkowa jest rozpoznawana, przez pomiar ciśnienia tętniczego w pozycji siedzącej po spożytym posiłku. W przypadku, gdy spadek ciśnienia skurczowego krwi krążącej jest równy lub większy niż 20 mmHg w ciągu 2 godzin od spożytego posiłku oraz kiedy ciśnienie skurczowe spada poniżej 90 mmHg przy wyjściowym powyżej 100 lub pojawiają się objawy kliniczne zaburzeń  w krążeniu mózgowym.

Obniżone ciśnienie utrzymuje się ok 2-3 h po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany (kasze, makarony, słodycze, słodzone napoje), może również wystąpić po posiłkach obfitujących w białka i tłuszcze (mięso, jaja, mleko i produkty mleczne). Wśród objawów klinicznych hipotonii poposiłkowej wyróżnia się: osłabienie, zawroty głowy, nudności, upadki, omdlenia, bóle wieńcowe serca, osłabienie wzroku, zaburzenia mowy, objawy przejściowego niedokrwienia mózgu.

Patomechanizm hipotonii spowodowany jest: spadkiem oporu naczyniowego, rozszerzeniem łożyska trzewnego, brakiem kompensacyjnego skurczu naczyń obwodowych, brakiem wzrostu stężenia adrenaliny i aktywności reninowej osocza oraz osmotycznym przemieszczaniem się płynu do jelit w trakcie posiłku.

Piśmiennictwo

Bibliografia:

1. Szabłowska G., Twardowska-Rajewska J., Witczak j.: Hipotonia poposiłkowa u osób w podeszłym wiek., Postępy psychiatrii i neurologii, 7, suplement l (6)


Reklama
(3)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze