Zaloguj
Reklama

Dieta obniżająca poziom cholesterolu

Dieta obniżająca poziom cholesterolu
Fot. medforum
(5)
Prawidłowy poziom cholesterolu
Reklama

Sprawnie funkcjonujące serce tłoczy krew do wszystkich, nawet najdalej oddalonych miejsc w naszym organizmie, a zawarte są w niej tlen oraz składniki odżywcze. Pracuje ono prawidłowo wtedy gdy jest zdrowe. W sytuacji gdy w tętnicach odkłada się cholesterol, dochodzi do zmniejszenie światła w tętnicy i braku przepływu krwi. Ten stan nazywamy miażdżycą. Jest to poważna choroba, na która cierpi coraz więcej osób. Dziś wiadomo, iż właściwa dieta pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu i zdrowe życie.

Prawidłowy poziom cholesterolu - Objawy i przebieg

Cholesterol zaliczany jest do jednego z najgroźniejszych wrogów naszego układu krążenia. Nie jest on niebezpieczny w ilości 200 mg/dl krwi, po wyżej tej wartości staje się on niebezpieczny. Szczególnie niebezpieczna jest frakcja LDL cholesterolu. Jego nadmiar pojawia się bardzo często w sytuacji gdy prowadzimy siedzący, mało aktywny tryb życia, jemy tłusto, ciężko, nieregularnie i nie zdrowo. Zatem, jeśli chcemy uchronić nasze serce i naczynia krwionośne przez groźna chorobą, warto zwrócić uwagę na dietę.   

Prawidłowy poziom cholesterolu - Leczenie

Dieta obniżająca poziom cholesterolu

Wśród, pokarmów oraz składników, które obniżają poziom cholesterolu należy wymienić:

  1. Produkty bogate w błonnik takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa, szparagi, cebula, nasiona roślin strączkowych itp. Warto zauważyć, iż są to produkty, które nie tuczą.
  2. Białko, którego duże ilości znajdują się w produktach mięsnych. Musi być ono chude i nie powinno być jedzone w nadmiarze. Nie należy także mięsa zbyt mocno opiekać, smażyć a następnie odsmażać na głębokim tłuszczu.
  3. Tłuszcze roślinne, obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi. Warto spożywać olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej sojowy oraz słonecznikowy.


Pokarmy powinny być jedzone regularnie, w małych ilościach o tych samych porach w ciągu dnia. Należy unikać przekąsek (w postaci czekolady, chipsów, coca-coli, słodkich ciastek itp.) pomiędzy posiłkami.

Piśmiennictwo
Reklama
(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze