Zaloguj
Reklama

Czynniki rozwoju miażdżycy

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

1. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
3. Payne A., Barker H.: Dietetyka i żywienie kliniczne, Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2013


Czynniki rozwoju miażdżycy
Fot. Pantherstock
(0)
Reklama

Miażdżyca jest stanem chorobowym o charakterze przewlekłym. Jest chorobą obejmującą tętnice. U jej podstaw leżą strukturalne jak również czynnościowe uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Zaburzenia spowodowane są gromadzeniem i  odkładaniem się lipoprotein o małej gęstości LDL, komórek piankowatych i cholesterolu. Zmiany miażdżycowe obejmują zwykle aortę, tętnice wieńcowe, szyjne oraz kończyn dolnych. W wyniku pojawiających się zmian podchodzi do zgrubienia ścian naczyń oraz zaniku ich elastyczności. Istotnym elementem zapobiegania arteriosklerozie jest prawidłowo zbilansowana dieta. Zatem jakie czynniki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju miażdżycy?

Główne błędy żywieniowe, które przyczyniają się do rozwoju choroby:

  • Nadmierna podaż energii z pożywieniem, zbyt kaloryczne posiłki;
  • Wysokie spożycie tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu, których źródłem są m.in.: podroby (wątróbka, nerki, serce, ozorki), wieprzowina, pasztet, salami, bekon, baleron, smalec, masło, śmietana;
  • Zbyt niskie spożycie produktów będących źródłem błonnika pokarmowego (pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, warzywa, owoce);
  • Niska podaż produktów bogatych w witaminy: A, C, E, B6, B12 i składników mineralnych: Mg, Ca, K;
  • Duże spożycie słodyczy i produktów wysokosłodzonych;
  • Spożywanie nadmiernej ilości soli, przekraczające zalecaną dawkę do 5 g (1 płaska łyżeczka)
  • Nadmierne spożycie potraw smażonych, wysoko przetworzonych oraz alkoholu


Przedstawione błędy żywieniowe sprawiają, iż warto przeanalizować swoje nawyki żywieniowe. Zastanowić się czy popełniamy ukazane błędy i poprzez niewłaściwy sposób żywienia narażamy się na rozwój miażdżycy.

 

Czynniki rozwoju miażdżycy - Objawy i przebieg

Reklama
(0)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze