Serwisy Medforum

Reklama

Forum: Problemy z ciśnieniem

(4)

Grupa przeznaczona dla osób, które chorują na nadciśnienie, a także dla zainteresowanych profilaktyką.

Temat: Nadciśnienie tętnicze-żywienie (50)

  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    26.09.2011 14:26:34

    NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

    Co to jest nadciśnienie tętnicze?
    Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która podlega długotrwałemu leczeniu.
    O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas gdy podczas kilkakrotnych pomiarów, dokonywanych w spoczynku, ciśnienie przekracza wartości graniczne uznane za prawidłowe. Za wartość graniczną uznaje się ciśnienie 140/90 mm Hg (milimetry słupa rtęci).

    Jak często ono występuje?
    Nadciśnienie tętnicze jest najczęściej występującą chorobą układu krążenia, jest zarazem najczęstszą przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze, jednak wielu z chorych nie zdaje sobie z tego sprawy. Niepokojący jest fakt, że wśród chorych wiedzących o podwyższonych wartościach ciśnienia wielu nie leczy się wcale lub leczy się nieskutecznie.

    Jakie są prawidłowe wartości ciśnienia?
    Ciśnienie tętnicze nie powinno przekraczać 140/90 mmHg. Optymalnie wartości ciśnienia nie powinny przekraczać granicy 120/80 mmHg.

    Osoby, których wartości ciśnienia tętniczego znajdują się w przedziale pomiędzy 120-140 mmHg dla ciśnienia skurczowego i pomiędzy 80-90 mmHg dla ciśnienia rozkurczowego powinny kontrolować ciśnienie przynajmniej raz w roku wdrażając jednocześnie podstawowe zasady leczenia niefarmakologicznego, czyli bez leków (patrz punkt Co robić aby zapobiec wystąpieniu nadciśnienia?)

    Co oznaczają pojęcia ciśnienie skurczowe i rozkurczowe?
    Gdy mięsień sercowy kurczy się, aby wpompować krew do naczyń krwionośnych, ciśnienie jest wyższe niż wówczas, gdy się rozkurcza. Wobec tego w trakcie każdego uderzenia serca ciśnienie w naczyniach waha się pomiędzy górną i dolną wartością. Górna wartość nazywana jest ciśnieniem tętniczym skurczowym, a dolna ciśnieniem tętniczym rozkurczowym.

    Czy ciśnienie tętnicze jest wartością stałą?
    Wartości ciśnienia tętniczego nie są stale jednakowe. W nocy ciśnienie tętnicze jest najczęściej nieco niższe niż w ciągu dnia.
    Praca fizyczna lub stres psychiczny mogą zwiększyć wartości ciśnienia tętniczego w ciągu kilku minut. Również wysoka temperatura otoczenia, chłód i ból mogą mieć wpływ na ciśnienie tętnicze. U człowieka zdrowego ciśnienie tętnicze zwiększa się jednak zawsze tylko na krótki czas, np. w trakcie wysiłku fizycznego, po czym normalizuje się bardzo szybko.

    Czy ciśnienie obniża się w nocy?
    U większości ludzi występuje naturalny spadek ciśnienia w nocy związany ze spadkiem aktywności i zmniejszonym pobudzeniem układu nerwowego. Taka sama sytuacja występuje u większości chorych na nadciśnienie.
    Istnieje jednak grupa chorych u których ciśnienie nie obniża się w nocy - może być to związane z występowaniem zespołu bezdechu śródsennego (zaburzeń oddychania podczas snu, głównie u otyłych mężczyzn w średnim i starszym wieku).
    Brak nocnego obniżenia ciśnienia ma swoje konsekwencje w leczeniu nadciśnienia przy pomocy leków. Osoby, u których ciśnienie tętnicze nie spada w nocy powinny przyjmować leki o działaniu całodobowym lub przyjmować dodatkową dawkę leków przed udaniem się na spoczynek.

    Z dobrze kontrolowanym nadciśnieniem można normalnie funkcjonować. Ale trzeba przestrzegać ustalonych przez lekarza zasad, brać leki i właściwie się odżywiać.
    Co drugi mężczyzna i co trzecia kobieta w średnim wieku nie wiedzą, że mają nadciśnienie, bo choć jest ono groźne dla życia - nie boli. Przyczyną kłopotów często jest tusza - 6 na 10 dorosłych osób z nadciśnieniem przekracza swoją idealną wagę o 20 proc. Wystarczy jednak zrzucić kilka kilogramów, a ciśnienie obniży się lub ustabilizuje. Warto, więc nieco zmodyfikować dietę i więcej się ruszać, bo utrata 1 kg powoduje spadek ciśnienia o 2-3 mmHg, a 10 kg - aż o 20-30 mmHg.
    Przy problemach z nadciśnieniem usuwamy z menu wszystko to, co przyczynia się do wzrostu ciśnienia, a wprowadzamy do niego produkty, które je obniżają.
    Ograniczamy zatem - do połowy zjadanych dotychczas porcji - białe pieczywo, makarony z białej mąki, biały ryż, drobnoziarniste kasze i żółtka jaj.
    Rezygnujemy natomiast całkiem ze słodyczy, pełnego mleka i jego pełnotłustych przetworów, tłustych mięs i wędlin, wędzonych ryb, żywności konserwowanej, koncentratów, zup w proszku, gotowych sosów, żółtego sera, chipsów, słonych paluszków, orzeszków ziemnych oraz fast foodów. Ich miejsce powinny zająć produkty, które obniżają ciśnienie

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    26.09.2011 14:27:24

    Więcej warzyw i owoców
    Do warzyw i owoców, które obniżają ciśnienie i mają mało kalorii, należą: żurawina, aronia, cytryny, jarzębina, buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły, kalafior, szpinak, kapusta pekińska, groszek zielony, seler korzeniowy i naciowy, a także rokitnik.
    Większość wymienionych warzyw zawiera sporo potasu, a ten obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg. Poza tym przyśpiesza wydalanie soli i wody, a stąd prosta droga do utraty nadwagi. Nie bez znaczenia jest też, że im więcej w diecie potasu, tym mniejsze ryzyko udaru mózgu. Ale z potasem muszą uważać osoby chorujące na nerki. Najlepiej wówczas zapytać o zdanie lekarza. Najwięcej potasu jest w pomidorach (i jego przetworach), ziemniakach, warzywach liściastych, cytrusach i pestkach słonecznika.
    Przyczyną nadciśnienia może być stały niedobór witaminy C. Powoduje on utrzymywanie się przez długi czas skurczu naczyń krwionośnych. Bogatym źródłem tej witaminy jest kapusta, cytrusy, porzeczki, aronia, żurawina.

    Znacznie mniej soli
    Sól kuchenna (chlorek sodu) jest potrzebna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej wewnątrz i na zewnątrz komórek. Ale Polacy zjadają 2-3 razy więcej soli niż potrzeba, a jej nadmiar jest szkodliwy. Dlaczego? Bo powoduje większe wydzielanie angiotensyny II - związku, który najsilniej zwęża naczynia krwionośne. Angiotensyna zmusza też nerki do zatrzymywania soli i wody we krwi, przez co znacząco rośnie ciśnienie. Dlatego nadmiar soli jest jedną z głównych przyczyn tzw. samoistnego (pierwotnego) nadciśnienia tętniczego.
    Ograniczenie spożycia soli do pół łyżeczki dziennie (ok. 5 g) pozwala w kilka tygodni obniżyć ciśnienie o 10 mmHg. Warto też wiedzieć, że wystarcza dziennie 1 g soli, by nasz organizm sprawnie funkcjonował. Poza tym - im mniej soli, tym skuteczniej działają leki przeciwciśnieniowe.
    Sól można łatwo zastąpić, używając kminku, majeranku lub innych ziół, które zdecydowanie podnoszą smak potraw. Wystarczy przetrwać 2 tygodnie, by polubić smak potraw bez lub z minimalną ilością soli. A kiedy zamiast niej nauczymy się stosować zioła, nie będzie nam już w ogóle potrzebna.
    Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez słonego smaku, mogą się ratować tzw. solą dietetyczną, czyli chlorkiem potasu. Jest równie słony, jak chlorek sodu, ale nie podnosi ciśnienia, bo nie zawiera sodu. Ale uwaga, to rada tylko dla tych, u których nadciśnienie jeszcze się nie utrwaliło. Jeśli już je leczymy i przyjmujemy leki (inhibitory ACE), zapytajmy lekarza, czy możemy używać soli dietetycznej, dlatego że nadmiar potasu w organizmie niekorzystnie wpływa na pracę serca.

    Tłuszcze dobre, tłuszcze złe
    Przy wyższych wartościach ciśnienia (nawet tych niewiele przekraczających 130/80) powinniśmy unikać tłuszczów zwierzęcych (słoniny, smalcu, masła), bo niszczą naczynia krwionośne i sprzyjają miażdżycy, a ta w istotny sposób podwyższa ciśnienie.
    Zamiast nich sięgajmy po tłuszcze roślinne, czyli oleje i oliwy. Warto używać oleju z orzechów włoskich i sezamu oraz olej rzepakowy, bo zawierają dużo kwasu linolenowego (omega-3) i linolowego (omega-6). Oba związki przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego i poziomu tzw. złego cholesterolu LDL. A z tym, jak się okazuje, bardzo łatwo przesadzić.
    Wątroba zdrowego człowieka wytwarza około 3 g cholesterolu. Aby utrzymać jego stężenie na prawidłowym poziomie (140-200 mg/dl), powinniśmy dostarczyć w jedzeniu ok. 300 mg tego związku. Tę dawkę łatwo jednak przekroczyć. Wystarczy zjeść żółtko jajka, 100 g tłustego nabiału czy podrobów.
    Poza tym jeśli jemy dużo, tłusto i słodko, w organizmie powstaje tzw. zły cholesterol (LDL). Gdy jest go za dużo - a dzieje się tak, jeśli organizm nie radzi sobie z nadmiarem tłuszczu - tworzą się płytki miażdżycowe. Te systematycznie przyklejają się do ścian naczyń krwionośnych i blokują przepływ krwi. Podobny skutek osiągamy, gdy jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustym mięsie, maśle czy śmietanie.

    Żyj normalnie, wybieraj zdrowie
    Nic złego się nie stanie, gdy od czasu do czasu zjesz golonkę, żeberka czy schabowego w panierce. Zachowaj jednak umiar i właściwe proporcje. Niech 3/4 twojego talerza zajmują gotowane warzywa i surówki.
    Jak najwięcej też pij. Od wody, herbaty czy ziółek się nie tyje. Wręcz przeciwnie - wypijanie szklanki wody przed posiłkiem wspomaga odchudzanie. Nie czuje się wtedy ostrego głodu, więc mniej jemy. Unikaj tylko napojów gazowanych. Często za to sięgaj po wodę mineralną bez gazu, a także sok z czarnej porzeczki lub aronii (wybieraj soki niskosłodzone).
    Osoby cierpiące na nadciśnienie nie muszą całkowicie rezygnować z alkoholu. Wystarczy ograniczyć jego spożycie. Co to oznacza? Każdego dnia możesz bezkarnie wypić 1-2 drinki zawierające 25-50 ml wódki, 1-2 lampki wina lub 0,33-0,5 l piwa. Niektórzy kardiolodzy twierdzą nawet, że alkohol w małych dawkach może działać prozdrowotnie, bo zmniejsza stres i wpływa korzystnie na układ krążenia.
    Najwięcej korzyści przyniesie rzucenie palenia. Po 20 minutach ciśnienie krwi i tętno wracają do normy, po 48 godzinach polepsza się zmysł smaku i powonienia, po 2-12 tygodniach poprawia się krążenie i rośnie o 30 proc. sprawność płuc. Po roku ryzyko choroby układu krążenia maleje o połowę w stosunku do palaczy, po 5 latach prawdopodobieństwo udaru mózgu jest takie jak u osób niepalących, po 15 latach choroba wieńcowa grozi nam w takim stopniu jak tym, które nie paliły.
    Jeśli dodatkowo nauczysz się rozładowywać emocje oraz relaksować, staniesz się zadowolonym z życia człowiekiem.

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    26.09.2011 14:28:45

    Skutki zaniedbań
    Długo nieleczone nadciśnienie:
    • przyśpiesza rozwój miażdżycy
    • zwiększa ryzyko zawału serca
    • grozi udarem mózgu
    • prowadzi do niewydolności nerek
    • uszkadza wzrok

    Ruszaj się
    Wiele osób z nadciśnieniem boi się większej aktywności fizycznej, bo jak twierdzą - podnosi ona ciśnienie krwi. To prawda, ale systematyczny wysiłek sprawia, że serce, podobnie jak inne mięśnie, wzmacnia się. Ruch pomaga też udrożnić tętnice, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi. Konieczne jest jednak jedno zastrzeżenie - intensywniejsze ćwiczenia zaczynamy, gdy ciśnienie zostanie dobrze uregulowane za pomocą leków.
    Systematycznie powtarzany ruch uruchamia system pomp mięśniowych (także serca), a zatem poprawia krążenie. Gdy się pocimy, tracimy z organizmu sól i wodę, a to sprzyja obniżeniu ciśnienia. Ruszając się, zrzucamy także zbędne kilogramy, co również wpływa korzystnie na układ krążenia. Aktywność powoduje też, że zwiększa się poziom tzw. dobrego cholesterolu. A ruch na świeżym powietrzu ma jeszcze tę zaletę - przyśpiesza syntezę witaminy D, której niedobór też może być przyczyną nadciśnienia.

    Pamiętajmy, że sól w jedzeniu znajduje się nie tylko wtedy, gdy ją tam wsypiemy. Pełno jej w konserwach i gotowych daniach. I tak 25 g zupy pomidorowej z puszki zawiera 100 mg sodu. Tyle samo jest w 5 g śledzia typu matias, 25 g groszku z puszki, 10 g sera brie, 10 g salami czy... kęsie hamburgera. To dowód, jak łatwo przekroczyć dopuszczalną normę.

    Zacznij:
    1. Jeśli dotąd nie ćwiczyłeś, stopniowo zwiększaj swoją aktywność.
    2. Nawet krótki spacer, wejście na jedno piętro czy przejście pieszo jednego przystanku podniesie twoją formę.
    3. Nadciśnieniowcom, niezależnie od stopnia zaawansowania schorzenia, poleca się tzw. dyscypliny wytrzymałościowe, np. spacery, marsze, nieforsowne bieganie (zwłaszcza na nartach), pływanie i jazdę na rowerze, łyżwach czy rolkach.
    4. Ćwicz tak, jak lubisz - wtedy łatwiej będzie ci wytrwać i wypracować idealne rozwiązania - uprawianie sportu 2-3 razy w tygodniu po 20-30 minut. Nie musisz zostać wyczynowcem. Wystarczy, że w ogóle będziesz się ruszać. Gdy jednak zauważysz, że oddech stał się płytki i z powodu zadyszki nie możesz złapać tchu - przerwij ćwiczenia.

    Unikaj:
    1. Osobom, którym trudno utrzymać na wodzy emocje, nie poleca się gier zespołowych, bo rywalizacja między drużynami jest często dodatkowym bodźcem stresującym. A więc rezygnujemy z piłki nożnej, koszykówki, siatkówki czy tenisa.
    2. Niewskazane są także dyscypliny, w których występuje statyczne obciążenie mięśni, np. podnoszenie ciężarów, kulturystyka, zapasy. Dlaczego? Im większy jednorazowy, krótkotrwały wysiłek fizyczny, tym większy skok ciśnienia (np. u kulturystów obserwuje się skoki ciśnienia skurczowego nawet do 400 mmHg).

    Cierpiący na tę przypadłość przyjmują zwykle odwadniające leki. Tracą wtedy sporo potasu. Aby uzupełnić niedobory, powinni jadać jak najwięcej owoców i warzyw. W ich diecie nie może zabraknąć przetworów zbożowych i ryb.
    Nadciśnienie tętnicze to przypadłość, która zwykle trapi osoby jadające dużo, tłusto i słono. Znacznie rzadziej występuje wśród wegetarian. Warzywa i owoce dostarczają bowiem witaminy C, potasu, wapnia - składników wpływających na obniżenie ciśnienia krwi. Szczególne miejsce wśród dobroczynnych warzyw zajmuje czosnek, ze względu na korzystnie działające związki siarki. "Czarną listę" produktów, których nadciśnieniowcy powinni się wystrzegać, otwiera sól. Kolejne miejsca zajmują na niej kawa oraz alkohol. Stosowanie przez kilka miesięcy tygodniowego jadłospisu, który zamieszczamy, tak unormuje ciśnienie krwi, że uda się znacznie zmniejszyć dawki leków lub je odstawić (po konsultacji z lekarzem).

    Pierwszy dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 kromki ciemnego chleba z margaryną, pasta z chudego białego sera, czosnku, sproszkowanej papryki, na liściu sałaty, 2 rzodkiewki, kiwi, szklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: 2 łyżki serka wiejskiego, 2 kromki pumpernikla, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz barszczu czerwonego czystego z fasolą Jaś, 7 pierogów leniwych, z rodzynkami, polanych zrumienioną na margarynie bułką tartą miseczka surówki z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i łyżką oleju rzepakowego, szklanka kompotu z mieszanki owocowej
    • Podwieczorek: szklanka koktajlu z maślanki zmiksowanej z mrożonymi truskawkami
    • Kolacja: dzwonko karpia w galarecie z plasterkiem marchewki i pietruszki, skropione sokiem z cytryny, 2 kromki chleba graham z margaryną, jabłko, szklanka soku pomidorowego, szklanka herbaty z melisy (uspokajająca)

    Drugi dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych z mlekiem i rodzynkami, kromka chleba białego z margaryną, plasterkiem sera żółtego, pomidora i z posiekaną dymką, gruszka, szklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: kubeczek jogurtu owocowego, 2 kromki bułki chałki, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz krupniku z kaszy jęczmiennej pęczak, posypanego natką, 4 łyżki potrawki z kurczaka z jarzynami, 2 łyżki ryżu na sypko, 2 łyżki marchewki z groszkiem, szklanka soku pomarańczowego
    • Podwieczorek: mały kawałek placka ze śliwkami, szklanka mleka
    • Kolacja: 3 łyżki sałatki jarzynowej z gotowanej soczewicy, marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, ogórka kiszonego, jabłka, cebuli z 1 łyżeczką majonezu light, kromka chleba ciemnego, szklanka soku wielowarzywnego, szklanka herbaty z cytryną

    Trzeci dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki muesli owocowego ze szklanką jogurtu naturalnego, kromka chleba ciemnego z margaryną, plasterkiem pieczonego kurczaka i listkiem cykorii, kilka winogron, szklanka herbaty
    • Drugie śniadanie: sałatka z pomidora, 4 plasterków sera mozarella i bazylii, pół kajzerki, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz barszczu ukraińskiego, 2 klopsiki z fileta z dorsza, 2 ziemniaki z koperkiem, ćwiartka małej gotowanej kapusty włoskiej z bułka tartą zrumienioną na oleju rzepakowym, szklanka soku z marchewki
    • Podwieczorek: budyń z plasterkami połówki banana
    • Kolacja: 3 łyżki ryżu z sosem z łyżki półtłustego sera białego zmiksowanego z truskawkami i jogurtem, pół grejpfruta, szklanka herbaty z cytryną

    Czwarty dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki muesli z orzechami i szklanką mleka, kromka chleba razowego z margaryną, plasterkiem szynki drobiowej nmiseczka surówki z papryki, pomidora, rzodkiewki z łyżeczką oliwy z oliwek, posypanej oregano nszklanka soku wiśniowego
    • Drugie śniadanie: kromka chleba sitka z pastą z jajka i posiekaną dymką, kilka orzechów laskowych, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy rybnej, 25 dag mieszanki wielowarzywnej z ryżem smażonej na oliwie z oliwek (danie z mrożonki), 2 mandarynki, szklanka wody mineralnej
    • Podwieczorek: miseczka sałatki owocowej z banana, grejpfruta, ananasa i brzoskwini z puszki, polanej jogurtem owocowym
    • Kolacja: 2 pomidory nadziewane białym serem zmiksowanym z miąższem z pomidorów, jogurtem, pieprzem i miętą, z dodatkiem szczypiorku, kromka chleba z siemieniem lnianym z margaryną, szklanka herbaty z cytryną

    Piąty dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych zrumienionych w piekarniku i polanych szklanką jogurtu naturalnego z cukrem waniliowym, posiekanym jabłkiem i rodzynkami nszklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: banan, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy z porów z groszkiem ptysiowym, 15 dag królika w sosie cytrynowym (szklankę wywaru zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości mleka, zagotować, wcisnąć sok z cytryny, wymieszać), miseczka sałatki z czerwonej kapusty z łyżką wina nszklanka soku z czarnych porzeczek
    • Podwieczorek: 3 łyżki sałatki z białej i czerwonej fasoli, cieciorki z puszki oraz pomidora, żółtej papryki, posiekanej cebuli i czosnku, natki pietruszki, łyżki oliwy z oliwek i soku z cytryny nszklanka soku wielowarzywnego
    • Kolacja: 6 pierogów ruskich nszklanka herbaty owocowej z cytryną

    Szósty dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki płatków jęczmiennych z posiekanymi migdałami, zalanych szklanką mleka, kromka chleba z margaryną, z plasterkami pieczonego schabu i z pomidorem, posypana koperkiem, pomarańcza, szklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: kubek serka homogenizowanego z posiekanymi suszonymi śliwkami, morelami i figami nszklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy-kremu z brukselki z grzankami, 15 dag cielęciny duszonej z warzywami i fasolą szklanka soku grejpfrutowego
    • Podwieczorek: 4 łyżki szpinaku uduszonego na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, z dodatkiem plastra sera typu camembert
    • Kolacja: 2 średnie placki ziemniaczane nmiseczka surówki wielowarzywnej z połową jajka na twardo, tuńczykiem z puszki, olejem rzepakowym jabłko, szklanka herbaty z hibiskusa

    Siódmy dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z margaryną, plasterkami pieczonej cielęciny oraz pomidorem i rzodkiewką, mandarynka, szklanka kakao
    • Drugie śniadanie: serek homogenizowany, 2 kromki chleba chrupkiego, 2 suszone figi, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy fasolowej ze sporą ilością czosnku, cebuli i majeranku, 15 dag halibuta pieczonego w rękawie foliowym, obłożonego suszonymi śliwkami i morelami, 2 ziemniaki nmiseczka kruchej sałaty z pomidorem pokrojonym w kostkę, paroma posiekanymi migdałami, łyżką soku z cytryny, czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, szklanka kompotu z czarnych porzeczek
    • Podwieczorek: : szklanka koktajlu z kefiru zmiksowanego z malinami
    • Kolacja: 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, ćwiartka ugotowanego kalafiora posypanego bułką tartą zrumienioną na margarynie, szklanka soku pomidorowego, szklanka herbaty z melisy (uspokajająca).

    Jak walczyć z nadciśnieniem:
    1. ogranicz sól i słone produkty;
    2. wypijaj co najmniej 2 szklanki chudego mleka, kefiru lub jogurtu i zjadać porcję białego sera, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń.
    3. dieta powinna być bogata w magnez. Zawiera go m.in. kasza gryczana, płatki owsiane, muesli oraz ciemne pieczywo;
    4. często jedz surówki z kapusty, brokułów, brukselki i dodawaj do potraw czosnek;
    5. dwa razy w tygodniu zastąp mięso tłustą morską rybą (łosoś, halibut). Zawiera kwasy, które sprzyja ją obniżeniu ciśnienia;
    6. ogranicz picie kawy do 2 filiżanek dziennie. Kofeina bowiem podwyższa ciśnienie krwi, a obniża poziom potasu;
    7. unikaj tłustego mięsa i wędlin.

    Image

    Image
  • Forumowiczka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 17:43:32

    Ja męcze się od wielou lat z nadciśnieniem,diete raz stosuję a raz nie.Biore też dużo leków i palę papierosy,ale ograniczam się i palę e-papierosa.Co do diety postaram się systematycznie stosować.Zdrowie jest najważniejsze!

    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 19:26:53

    NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

    Co to jest nadciśnienie tętnicze?
    Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która podlega długotrwałemu leczeniu.
    O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas gdy podczas kilkakrotnych pomiarów, dokonywanych w spoczynku, ciśnienie przekracza wartości graniczne uznane za prawidłowe. Za wartość graniczną uznaje się ciśnienie 140/90 mm Hg (milimetry słupa rtęci).

    Jak często ono występuje?
    Nadciśnienie tętnicze jest najczęściej występującą chorobą układu krążenia, jest zarazem najczęstszą przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze, jednak wielu z chorych nie zdaje sobie z tego sprawy. Niepokojący jest fakt, że wśród chorych wiedzących o podwyższonych wartościach ciśnienia wielu nie leczy się wcale lub leczy się nieskutecznie.

    Jakie są prawidłowe wartości ciśnienia?
    Ciśnienie tętnicze nie powinno przekraczać 140/90 mmHg. Optymalnie wartości ciśnienia nie powinny przekraczać granicy 120/80 mmHg.

    Osoby, których wartości ciśnienia tętniczego znajdują się w przedziale pomiędzy 120-140 mmHg dla ciśnienia skurczowego i pomiędzy 80-90 mmHg dla ciśnienia rozkurczowego powinny kontrolować ciśnienie przynajmniej raz w roku wdrażając jednocześnie podstawowe zasady leczenia niefarmakologicznego, czyli bez leków (patrz punkt Co robić aby zapobiec wystąpieniu nadciśnienia?)

    Co oznaczają pojęcia ciśnienie skurczowe i rozkurczowe?
    Gdy mięsień sercowy kurczy się, aby wpompować krew do naczyń krwionośnych, ciśnienie jest wyższe niż wówczas, gdy się rozkurcza. Wobec tego w trakcie każdego uderzenia serca ciśnienie w naczyniach waha się pomiędzy górną i dolną wartością. Górna wartość nazywana jest ciśnieniem tętniczym skurczowym, a dolna ciśnieniem tętniczym rozkurczowym.

    Czy ciśnienie tętnicze jest wartością stałą?
    Wartości ciśnienia tętniczego nie są stale jednakowe. W nocy ciśnienie tętnicze jest najczęściej nieco niższe niż w ciągu dnia.
    Praca fizyczna lub stres psychiczny mogą zwiększyć wartości ciśnienia tętniczego w ciągu kilku minut. Również wysoka temperatura otoczenia, chłód i ból mogą mieć wpływ na ciśnienie tętnicze. U człowieka zdrowego ciśnienie tętnicze zwiększa się jednak zawsze tylko na krótki czas, np. w trakcie wysiłku fizycznego, po czym normalizuje się bardzo szybko.

    Czy ciśnienie obniża się w nocy?
    U większości ludzi występuje naturalny spadek ciśnienia w nocy związany ze spadkiem aktywności i zmniejszonym pobudzeniem układu nerwowego. Taka sama sytuacja występuje u większości chorych na nadciśnienie.
    Istnieje jednak grupa chorych u których ciśnienie nie obniża się w nocy - może być to związane z występowaniem zespołu bezdechu śródsennego (zaburzeń oddychania podczas snu, głównie u otyłych mężczyzn w średnim i starszym wieku).
    Brak nocnego obniżenia ciśnienia ma swoje konsekwencje w leczeniu nadciśnienia przy pomocy leków. Osoby, u których ciśnienie tętnicze nie spada w nocy powinny przyjmować leki o działaniu całodobowym lub przyjmować dodatkową dawkę leków przed udaniem się na spoczynek.

    Z dobrze kontrolowanym nadciśnieniem można normalnie funkcjonować. Ale trzeba przestrzegać ustalonych przez lekarza zasad, brać leki i właściwie się odżywiać.
    Co drugi mężczyzna i co trzecia kobieta w średnim wieku nie wiedzą, że mają nadciśnienie, bo choć jest ono groźne dla życia - nie boli. Przyczyną kłopotów często jest tusza - 6 na 10 dorosłych osób z nadciśnieniem przekracza swoją idealną wagę o 20 proc. Wystarczy jednak zrzucić kilka kilogramów, a ciśnienie obniży się lub ustabilizuje. Warto, więc nieco zmodyfikować dietę i więcej się ruszać, bo utrata 1 kg powoduje spadek ciśnienia o 2-3 mmHg, a 10 kg - aż o 20-30 mmHg.
    Przy problemach z nadciśnieniem usuwamy z menu wszystko to, co przyczynia się do wzrostu ciśnienia, a wprowadzamy do niego produkty, które je obniżają.
    Ograniczamy zatem - do połowy zjadanych dotychczas porcji - białe pieczywo, makarony z białej mąki, biały ryż, drobnoziarniste kasze i żółtka jaj.
    Rezygnujemy natomiast całkiem ze słodyczy, pełnego mleka i jego pełnotłustych przetworów, tłustych mięs i wędlin, wędzonych ryb, żywności konserwowanej, koncentratów, zup w proszku, gotowych sosów, żółtego sera, chipsów, słonych paluszków, orzeszków ziemnych oraz fast foodów. Ich miejsce powinny zająć produkty, które obniżają ciśnienie. A zatem...

    Więcej warzyw i owoców
    Do warzyw i owoców, które obniżają ciśnienie i mają mało kalorii, należą: żurawina, aronia, cytryny, jarzębina, buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły, kalafior, szpinak, kapusta pekińska, groszek zielony, seler korzeniowy i naciowy, a także rokitnik.
    Większość wymienionych warzyw zawiera sporo potasu, a ten obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg. Poza tym przyśpiesza wydalanie soli i wody, a stąd prosta droga do utraty nadwagi. Nie bez znaczenia jest też, że im więcej w diecie potasu, tym mniejsze ryzyko udaru mózgu. Ale z potasem muszą uważać osoby chorujące na nerki. Najlepiej wówczas zapytać o zdanie lekarza. Najwięcej potasu jest w pomidorach (i jego przetworach), ziemniakach, warzywach liściastych, cytrusach i pestkach słonecznika.
    Przyczyną nadciśnienia może być stały niedobór witaminy C. Powoduje on utrzymywanie się przez długi czas skurczu naczyń krwionośnych. Bogatym źródłem tej witaminy jest kapusta, cytrusy, porzeczki, aronia, żurawina.

    Znacznie mniej soli
    Sól kuchenna (chlorek sodu) jest potrzebna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej wewnątrz i na zewnątrz komórek. Ale Polacy zjadają 2-3 razy więcej soli niż potrzeba, a jej nadmiar jest szkodliwy. Dlaczego? Bo powoduje większe wydzielanie angiotensyny II - związku, który najsilniej zwęża naczynia krwionośne. Angiotensyna zmusza też nerki do zatrzymywania soli i wody we krwi, przez co znacząco rośnie ciśnienie. Dlatego nadmiar soli jest jedną z głównych przyczyn tzw. samoistnego (pierwotnego) nadciśnienia tętniczego.
    Ograniczenie spożycia soli do pół łyżeczki dziennie (ok. 5 g) pozwala w kilka tygodni obniżyć ciśnienie o 10 mmHg. Warto też wiedzieć, że wystarcza dziennie 1 g soli, by nasz organizm sprawnie funkcjonował. Poza tym - im mniej soli, tym skuteczniej działają leki przeciwciśnieniowe.
    Sól można łatwo zastąpić, używając kminku, majeranku lub innych ziół, które zdecydowanie podnoszą smak potraw. Wystarczy przetrwać 2 tygodnie, by polubić smak potraw bez lub z minimalną ilością soli. A kiedy zamiast niej nauczymy się stosować zioła, nie będzie nam już w ogóle potrzebna.
    Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez słonego smaku, mogą się ratować tzw. solą dietetyczną, czyli chlorkiem potasu. Jest równie słony, jak chlorek sodu, ale nie podnosi ciśnienia, bo nie zawiera sodu. Ale uwaga, to rada tylko dla tych, u których nadciśnienie jeszcze się nie utrwaliło. Jeśli już je leczymy i przyjmujemy leki (inhibitory ACE), zapytajmy lekarza, czy możemy używać soli dietetycznej, dlatego że nadmiar potasu w organizmie niekorzystnie wpływa na pracę serca.

    Tłuszcze dobre, tłuszcze złe
    Przy wyższych wartościach ciśnienia (nawet tych niewiele przekraczających 130/80) powinniśmy unikać tłuszczów zwierzęcych (słoniny, smalcu, masła), bo niszczą naczynia krwionośne i sprzyjają miażdżycy, a ta w istotny sposób podwyższa ciśnienie.
    Zamiast nich sięgajmy po tłuszcze roślinne, czyli oleje i oliwy. Warto używać oleju z orzechów włoskich i sezamu oraz olej rzepakowy, bo zawierają dużo kwasu linolenowego (omega-3) i linolowego (omega-6). Oba związki przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego i poziomu tzw. złego cholesterolu LDL. A z tym, jak się okazuje, bardzo łatwo przesadzić.
    Wątroba zdrowego człowieka wytwarza około 3 g cholesterolu. Aby utrzymać jego stężenie na prawidłowym poziomie (140-200 mg/dl), powinniśmy dostarczyć w jedzeniu ok. 300 mg tego związku. Tę dawkę łatwo jednak przekroczyć. Wystarczy zjeść żółtko jajka, 100 g tłustego nabiału czy podrobów.
    Poza tym jeśli jemy dużo, tłusto i słodko, w organizmie powstaje tzw. zły cholesterol (LDL). Gdy jest go za dużo - a dzieje się tak, jeśli organizm nie radzi sobie z nadmiarem tłuszczu - tworzą się płytki miażdżycowe. Te systematycznie przyklejają się do ścian naczyń krwionośnych i blokują przepływ krwi. Podobny skutek osiągamy, gdy jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustym mięsie, maśle czy śmietanie.

    Żyj normalnie, wybieraj zdrowie
    Nic złego się nie stanie, gdy od czasu do czasu zjesz golonkę, żeberka czy schabowego w panierce. Zachowaj jednak umiar i właściwe proporcje. Niech 3/4 twojego talerza zajmują gotowane warzywa i surówki.
    Jak najwięcej też pij. Od wody, herbaty czy ziółek się nie tyje. Wręcz przeciwnie - wypijanie szklanki wody przed posiłkiem wspomaga odchudzanie. Nie czuje się wtedy ostrego głodu, więc mniej jemy. Unikaj tylko napojów gazowanych. Często za to sięgaj po wodę mineralną bez gazu, a także sok z czarnej porzeczki lub aronii (wybieraj soki niskosłodzone).
    Osoby cierpiące na nadciśnienie nie muszą całkowicie rezygnować z alkoholu. Wystarczy ograniczyć jego spożycie. Co to oznacza? Każdego dnia możesz bezkarnie wypić 1-2 drinki zawierające 25-50 ml wódki, 1-2 lampki wina lub 0,33-0,5 l piwa. Niektórzy kardiolodzy twierdzą nawet, że alkohol w małych dawkach może działać prozdrowotnie, bo zmniejsza stres i wpływa korzystnie na układ krążenia.
    Najwięcej korzyści przyniesie rzucenie palenia. Po 20 minutach ciśnienie krwi i tętno wracają do normy, po 48 godzinach polepsza się zmysł smaku i powonienia, po 2-12 tygodniach poprawia się krążenie i rośnie o 30 proc. sprawność płuc. Po roku ryzyko choroby układu krążenia maleje o połowę w stosunku do palaczy, po 5 latach prawdopodobieństwo udaru mózgu jest takie jak u osób niepalących, po 15 latach choroba wieńcowa grozi nam w takim stopniu jak tym, które nie paliły.
    Jeśli dodatkowo nauczysz się rozładowywać emocje oraz relaksować, staniesz się zadowolonym z życia człowiekiem.

    Skutki zaniedbań
    Długo nieleczone nadciśnienie:
    • przyśpiesza rozwój miażdżycy
    • zwiększa ryzyko zawału serca
    • grozi udarem mózgu
    • prowadzi do niewydolności nerek
    • uszkadza wzrok

    Ruszaj się
    Wiele osób z nadciśnieniem boi się większej aktywności fizycznej, bo jak twierdzą - podnosi ona ciśnienie krwi. To prawda, ale systematyczny wysiłek sprawia, że serce, podobnie jak inne mięśnie, wzmacnia się. Ruch pomaga też udrożnić tętnice, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi. Konieczne jest jednak jedno zastrzeżenie - intensywniejsze ćwiczenia zaczynamy, gdy ciśnienie zostanie dobrze uregulowane za pomocą leków.
    Systematycznie powtarzany ruch uruchamia system pomp mięśniowych (także serca), a zatem poprawia krążenie. Gdy się pocimy, tracimy z organizmu sól i wodę, a to sprzyja obniżeniu ciśnienia. Ruszając się, zrzucamy także zbędne kilogramy, co również wpływa korzystnie na układ krążenia. Aktywność powoduje też, że zwiększa się poziom tzw. dobrego cholesterolu. A ruch na świeżym powietrzu ma jeszcze tę zaletę - przyśpiesza syntezę witaminy D, której niedobór też może być przyczyną nadciśnienia.

    Pamiętajmy, że sól w jedzeniu znajduje się nie tylko wtedy, gdy ją tam wsypiemy. Pełno jej w konserwach i gotowych daniach. I tak 25 g zupy pomidorowej z puszki zawiera 100 mg sodu. Tyle samo jest w 5 g śledzia typu matias, 25 g groszku z puszki, 10 g sera brie, 10 g salami czy... kęsie hamburgera. To dowód, jak łatwo przekroczyć dopuszczalną normę.

    Zacznij:
    1. Jeśli dotąd nie ćwiczyłeś, stopniowo zwiększaj swoją aktywność.
    2. Nawet krótki spacer, wejście na jedno piętro czy przejście pieszo jednego przystanku podniesie twoją formę.
    3. Nadciśnieniowcom, niezależnie od stopnia zaawansowania schorzenia, poleca się tzw. dyscypliny wytrzymałościowe, np. spacery, marsze, nieforsowne bieganie (zwłaszcza na nartach), pływanie i jazdę na rowerze, łyżwach czy rolkach.
    4. Ćwicz tak, jak lubisz - wtedy łatwiej będzie ci wytrwać i wypracować idealne rozwiązania - uprawianie sportu 2-3 razy w tygodniu po 20-30 minut. Nie musisz zostać wyczynowcem. Wystarczy, że w ogóle będziesz się ruszać. Gdy jednak zauważysz, że oddech stał się płytki i z powodu zadyszki nie możesz złapać tchu - przerwij ćwiczenia.

    Unikaj:
    1. Osobom, którym trudno utrzymać na wodzy emocje, nie poleca się gier zespołowych, bo rywalizacja między drużynami jest często dodatkowym bodźcem stresującym. A więc rezygnujemy z piłki nożnej, koszykówki, siatkówki czy tenisa.
    2. Niewskazane są także dyscypliny, w których występuje statyczne obciążenie mięśni, np. podnoszenie ciężarów, kulturystyka, zapasy. Dlaczego? Im większy jednorazowy, krótkotrwały wysiłek fizyczny, tym większy skok ciśnienia (np. u kulturystów obserwuje się skoki ciśnienia skurczowego nawet do 400 mmHg).

    Cierpiący na tę przypadłość przyjmują zwykle odwadniające leki. Tracą wtedy sporo potasu. Aby uzupełnić niedobory, powinni jadać jak najwięcej owoców i warzyw. W ich diecie nie może zabraknąć przetworów zbożowych i ryb.
    Nadciśnienie tętnicze to przypadłość, która zwykle trapi osoby jadające dużo, tłusto i słono. Znacznie rzadziej występuje wśród wegetarian. Warzywa i owoce dostarczają bowiem witaminy C, potasu, wapnia - składników wpływających na obniżenie ciśnienia krwi. Szczególne miejsce wśród dobroczynnych warzyw zajmuje czosnek, ze względu na korzystnie działające związki siarki. "Czarną listę" produktów, których nadciśnieniowcy powinni się wystrzegać, otwiera sól. Kolejne miejsca zajmują na niej kawa oraz alkohol. Stosowanie przez kilka miesięcy tygodniowego jadłospisu, który zamieszczamy, tak unormuje ciśnienie krwi, że uda się znacznie zmniejszyć dawki leków lub je odstawić (po konsultacji z lekarzem).

    Pierwszy dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 kromki ciemnego chleba z margaryną, pasta z chudego białego sera, czosnku, sproszkowanej papryki, na liściu sałaty, 2 rzodkiewki, kiwi, szklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: 2 łyżki serka wiejskiego, 2 kromki pumpernikla, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz barszczu czerwonego czystego z fasolą Jaś, 7 pierogów leniwych, z rodzynkami, polanych zrumienioną na margarynie bułką tartą miseczka surówki z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i łyżką oleju rzepakowego, szklanka kompotu z mieszanki owocowej
    • Podwieczorek: szklanka koktajlu z maślanki zmiksowanej z mrożonymi truskawkami
    • Kolacja: dzwonko karpia w galarecie z plasterkiem marchewki i pietruszki, skropione sokiem z cytryny, 2 kromki chleba graham z margaryną, jabłko, szklanka soku pomidorowego, szklanka herbaty z melisy (uspokajająca)

    Drugi dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych z mlekiem i rodzynkami, kromka chleba białego z margaryną, plasterkiem sera żółtego, pomidora i z posiekaną dymką, gruszka, szklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: kubeczek jogurtu owocowego, 2 kromki bułki chałki, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz krupniku z kaszy jęczmiennej pęczak, posypanego natką, 4 łyżki potrawki z kurczaka z jarzynami, 2 łyżki ryżu na sypko, 2 łyżki marchewki z groszkiem, szklanka soku pomarańczowego
    • Podwieczorek: mały kawałek placka ze śliwkami, szklanka mleka
    • Kolacja: 3 łyżki sałatki jarzynowej z gotowanej soczewicy, marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, ogórka kiszonego, jabłka, cebuli z 1 łyżeczką majonezu light, kromka chleba ciemnego, szklanka soku wielowarzywnego, szklanka herbaty z cytryną

    Trzeci dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki muesli owocowego ze szklanką jogurtu naturalnego, kromka chleba ciemnego z margaryną, plasterkiem pieczonego kurczaka i listkiem cykorii, kilka winogron, szklanka herbaty
    • Drugie śniadanie: sałatka z pomidora, 4 plasterków sera mozarella i bazylii, pół kajzerki, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz barszczu ukraińskiego, 2 klopsiki z fileta z dorsza, 2 ziemniaki z koperkiem, ćwiartka małej gotowanej kapusty włoskiej z bułka tartą zrumienioną na oleju rzepakowym, szklanka soku z marchewki
    • Podwieczorek: budyń z plasterkami połówki banana
    • Kolacja: 3 łyżki ryżu z sosem z łyżki półtłustego sera białego zmiksowanego z truskawkami i jogurtem, pół grejpfruta, szklanka herbaty z cytryną

    Czwarty dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki muesli z orzechami i szklanką mleka, kromka chleba razowego z margaryną, plasterkiem szynki drobiowej nmiseczka surówki z papryki, pomidora, rzodkiewki z łyżeczką oliwy z oliwek, posypanej oregano nszklanka soku wiśniowego
    • Drugie śniadanie: kromka chleba sitka z pastą z jajka i posiekaną dymką, kilka orzechów laskowych, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy rybnej, 25 dag mieszanki wielowarzywnej z ryżem smażonej na oliwie z oliwek (danie z mrożonki), 2 mandarynki, szklanka wody mineralnej
    • Podwieczorek: miseczka sałatki owocowej z banana, grejpfruta, ananasa i brzoskwini z puszki, polanej jogurtem owocowym
    • Kolacja: 2 pomidory nadziewane białym serem zmiksowanym z miąższem z pomidorów, jogurtem, pieprzem i miętą, z dodatkiem szczypiorku, kromka chleba z siemieniem lnianym z margaryną, szklanka herbaty z cytryną

    Piąty dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych zrumienionych w piekarniku i polanych szklanką jogurtu naturalnego z cukrem waniliowym, posiekanym jabłkiem i rodzynkami nszklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: banan, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy z porów z groszkiem ptysiowym, 15 dag królika w sosie cytrynowym (szklankę wywaru zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości mleka, zagotować, wcisnąć sok z cytryny, wymieszać), miseczka sałatki z czerwonej kapusty z łyżką wina nszklanka soku z czarnych porzeczek
    • Podwieczorek: 3 łyżki sałatki z białej i czerwonej fasoli, cieciorki z puszki oraz pomidora, żółtej papryki, posiekanej cebuli i czosnku, natki pietruszki, łyżki oliwy z oliwek i soku z cytryny nszklanka soku wielowarzywnego
    • Kolacja: 6 pierogów ruskich nszklanka herbaty owocowej z cytryną

    Szósty dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 łyżki płatków jęczmiennych z posiekanymi migdałami, zalanych szklanką mleka, kromka chleba z margaryną, z plasterkami pieczonego schabu i z pomidorem, posypana koperkiem, pomarańcza, szklanka herbaty z cytryną
    • Drugie śniadanie: kubek serka homogenizowanego z posiekanymi suszonymi śliwkami, morelami i figami nszklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy-kremu z brukselki z grzankami, 15 dag cielęciny duszonej z warzywami i fasolą szklanka soku grejpfrutowego
    • Podwieczorek: 4 łyżki szpinaku uduszonego na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, z dodatkiem plastra sera typu camembert
    • Kolacja: 2 średnie placki ziemniaczane nmiseczka surówki wielowarzywnej z połową jajka na twardo, tuńczykiem z puszki, olejem rzepakowym jabłko, szklanka herbaty z hibiskusa

    Siódmy dzień
    • Pierwsze śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z margaryną, plasterkami pieczonej cielęciny oraz pomidorem i rzodkiewką, mandarynka, szklanka kakao
    • Drugie śniadanie: serek homogenizowany, 2 kromki chleba chrupkiego, 2 suszone figi, szklanka wody mineralnej
    • Obiad: talerz zupy fasolowej ze sporą ilością czosnku, cebuli i majeranku, 15 dag halibuta pieczonego w rękawie foliowym, obłożonego suszonymi śliwkami i morelami, 2 ziemniaki nmiseczka kruchej sałaty z pomidorem pokrojonym w kostkę, paroma posiekanymi migdałami, łyżką soku z cytryny, czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, szklanka kompotu z czarnych porzeczek
    • Podwieczorek: : szklanka koktajlu z kefiru zmiksowanego z malinami
    • Kolacja: 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, ćwiartka ugotowanego kalafiora posypanego bułką tartą zrumienioną na margarynie, szklanka soku pomidorowego, szklanka herbaty z melisy (uspokajająca).

    Jak walczyć z nadciśnieniem:
    1. ogranicz sól i słone produkty;
    2. wypijaj co najmniej 2 szklanki chudego mleka, kefiru lub jogurtu i zjadać porcję białego sera, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń.
    3. dieta powinna być bogata w magnez. Zawiera go m.in. kasza gryczana, płatki owsiane, muesli oraz ciemne pieczywo;
    4. często jedz surówki z kapusty, brokułów, brukselki i dodawaj do potraw czosnek;
    5. dwa razy w tygodniu zastąp mięso tłustą morską rybą (łosoś, halibut). Zawiera kwasy, które sprzyja ją obniżeniu ciśnienia;
    6. ogranicz picie kawy do 2 filiżanek dziennie. Kofeina bowiem podwyższa ciśnienie krwi, a obniża poziom potasu;
    7. unikaj tłustego mięsa i wędlin.

    Image
    Image
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 20:01:27

    Dieta przy nadciśnieniu

    Ciśnienie tętnicze krwi jest jednym z głównych wskaźników stanu zdrowia serca. Nieleczone nadciśnienie może prowadzić do ataku serca, udaru mózgu, czy chorób nerek.

    Nadciśnienie należy więc leczyć pod kontrolą lekarza, ale warto też wykorzystać lecznicze działanie diety. Odpowiednia dieta może w niektórych przypadkach nawet zastępować leki, a na pewno je wspomagać.
    Pokarmy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze krwi

    Potrawy o dużej zawartości sodu
    Pierwszą rzeczą, jaką powinny zrobić osoby mające nadciśnienie lub obawiające się go, jest ograniczenie spożycia soli. W rejonach świata, gdzie spożywa się bardzo mało soli, nadciśnienie występuje bardzo rzadko i nie narasta z wiekiem. Liczne badania dowodzą również, że ograniczenie soli ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne i może je wręcz odmładzać. Okazuje się jednak, że to czy ograniczenie soli pozwala kontrolować ciśnienie tętnicze, zależy od osobniczych cech biologicznych organizmu (na jednych działa, na innych nie). Ale nawet jeśli nie chorujesz na nadciśnienie, nie przesadzaj z solą, gdyż sód może sprzyjać uszkodzeniom naczyń mózgowych i zwiększać ryzyko udaru mózgu na innej drodze, niż przez wysokie ciśnienie krwi. Jeżeli zaś masz nadciśnienie i do tego chorujesz na nerki lub serce, to ograniczenie spożycia soli jest konieczne. Łatwą drogą odzwyczajania się od soli jest stopniowe ograniczanie jej spożycia. Sól można też do pewnego stopnia zastąpić dodawaniem do potraw ziół i przypraw ziołowych.

    Alkohol
    Alkohol w każdej postaci (piwo, wino, wódka) bez wątpienia podnosi ciśnienie krwi. Im więcej się pije, tym wyższego ciśnienia krwi należy się spodziewać. Nieumiarkowane picie alkoholu może, wg niektórych ekspertów, spowodować wzrost ciśnienia nawet o 25 mm Hg. Ale ciśnienie krwi ma tendencję spadkową, jeśli odstawi się alkohol. Należy tez pamiętać, że picie alkoholu może zniweczyć działanie przyjmowanych już leków i korzyści wynikających ze stosowania właściwej diety.
    Pokarmy, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi

    Selery
    Seler jako lek na obniżenie ciśnienia krwi znany był w medycynie ludowej Azji już 200 lat przed naszą erą. Współczesne badania wyodrębniły z selera aktywny składnik (3-n-butyl-ftalid) obniżający ciśnienie i cholesterol zarazem. Działanie tej substancji odbywa się prawdopodobnie przez jej wpływ na obniżenie poziomu tzw. hormonów stresowych, powodujących skurcz naczyń krwionośnych. Sugeruje się więc, że selery mogłyby być najbardziej skuteczne u osób, u których nadciśnienie tętnicze wynika z przewlekłego stresu. Zobacz też właściwości lecznicze selera.

    Czosnek
    Czosnek to legendarny lek ludowy, stosowany od wieków także w leczeniu nadciśnienia. Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi ma czosnek a także cebula, zarówno gotowane, jak i surowe, wydaje się jednak, że surowy czosnek jest bardziej skuteczny. Zobacz też Czosnek na serce i Bakteriobójcza cebula.

    Tłuste ryby
    Liczne badania potwierdzają, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w niektórych rybach morskich równie skutecznie redukują ciśnienie krwi co propranolol, popularny lek na nadciśnienie. Z przeprowadzonych badań wynika, że u osób z umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym uzyskano istotny spadek ciśnienia, zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego, po jedzeniu 2000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 przez 3 miesiące. Odpowiada to 100 g świeżej makreli, 115 g łososia z puszki lub 200 g sardynek z puszki. Wg innych badań, dla kontrolowania ciśnienia tętniczego wystarcza czasami niewielka ilość ryb – i to tylko 3 razy w tygodniu. Dodawanie do takiej diety tranu w kapsułkach nie powodowało już dalszego spadku ciśnienia, ale kapsułki takie były skuteczne u osób, które ryb nie jadły. Wydaje się też, że dodatkowe działanie mogą mieć inne składniki zawarte w rybach, zwłaszcza morskich, takie jak potas i selen. Dużo kwasów omega-3 znajduje się też w nasionach lnu, więc należy je dodawać jak najczęściej do potraw i wypieków.

    Warzywa i owoce
    Badania wykazują, że u wegetarian częstość występowania nadciśnienia tętniczego jest znacznie mniejsza niż u osób jedzących mięso. Inne badania dowodzą, że ogólne spożycie tłuszczu, w tym tłuszczu zwierzęcego, nie ma jakiegokolwiek wpływu na ciśnienie, a czynnik obniżający ciśnienie znajduje się w warzywach i owocach, których wegetarianie jedzą znacznie więcej. Prawdopodobnie chodzi o substancje włókniste oraz o antyoksydanty, zawarte w owocach i warzywach. Przeciwutleniacze zwiększają ilość prostacykliny, substancji, która rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Potwierdzeniem tej koncepcji może być działanie witaminy C. Liczne obserwacje dowodzą, że znacznie więcej przypadków nadciśnienia i udarów mózgu stwierdza się u osób spożywających bardzo mało witaminy C. Warzywa i owoce to również dobre źródło potasu, wapnia i magnezu, mających również wpływ na ciśnienie krwi.

    Potrawy o dużej zawartości potasu, wapnia i magnezu
    Potas, w który bogate są warzywa, owoce i ryby ma duży wpływ na wysokość ciśnienia krwi. Prawdopodobnie zbyt niski poziom potasu prowadzi do zatrzymania w ustroju sodu, co doprowadza do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Przeprowadzone badania dowodzą także, że po rocznym stosowaniu diety wysoko potasowej można było zmniejszyć dawkę leków hipotensyjnych o połowę u 81% pacjentów, a nieco później nawet zrezygnować z wszelkich leków u 38% badanych.
    Niektórzy specjaliści twierdzą, że wysokie ciśnienie krwi bywa w większym stopniu wynikiem niedoborów wapnia i magnezu niż nadmiaru sodu.

    Oliwa
    Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek również może pomóc kontrolować nadciśnienie tętnicze. Liczne badania przeprowadzone na uniwersytetach w USA, Holandii i Włoszech dowodzą, że u osób spożywających oliwę wartości ciśnienia krwi są niższe niż u osób jej nie jedzących (a u jedzących dużo masła z kolei wyższe).
    Zalecenia dietetyczne dla nadciśnieniowców

    ***

    jedz jak najwięcej wszelkiego rodzaju owoców i warzyw, które obniżają ciśnienie krwi za pośrednictwem znanych i jeszcze nie znanych czynników, w tym przede wszystkim czosnek i selery,

    ***

    jedz ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki – co najmniej 3 razy w tygodniu,

    ***

    ogranicz spożycie soli, uważaj na gotowe wyroby, które same już często dostarczają soli w ilościach przekraczających zalecaną dzienną dawkę,

    ***

    ogranicz spożycie alkoholu, unikaj „okazjonalnych” nadużyć alkoholu – powodują znaczne podwyższenie ciśnienia krwi,
    ***

    unikaj kawy i mocnej herbaty,
    ***

    ogranicz spożycie wywarów z kości, mięsa i ryb, a także wędlin, konserw i kiszonek,
    ***

    unikaj potraw powodujących wzdęcia, a więc warzyw strączkowych suchych, gotowanej kapusty, ogórków i świeżego pieczywa.

    ***

    jeśli masz nadwagę, pozbądź się jej!

    ***

    jeśli palisz papierosy – rzuć palenie!

    Image
    Image
  • Liderka opinii
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 20:33:16

    w przypadku nadciśnienia tętniczego

    JEDZ DUŻO :


    - surowych owoców i warzyw

    - Tłustych ryb

    UNIKAJ


    - solonej żywności i dosalania potraw
    - Marynat
    - Tłuszczów, szczególnie zwierzęcych
    - Nadmiernej ilości alkoholu

    Ostatnia edycja: 29.09.2011 21:03:26
  • Liderka opinii
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 20:36:17

    W obniżeniu ciśnienia krwi pomaga regularne jedzenie ( przynajmniej 5 razy dziennie) owoców i warzyw, szczególnie czosnku i selera.

    Potas- dostarczony organizmowi głownie przez jedzenie owoców i warzyw - prawdopodobnie przeciwdziała niektórym skutkom nadmiaru soli

    Osoby, które maja wysokie ciśnienie i chorują na nerki, powinny jednak unikać potasu, ponieważ nadmiernie obciąża on nerki.

    Ostatnia edycja: 29.09.2011 21:05:13
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 20:39:42

    # Co sól ma wspólnego z ciśnieniem tętniczym krwi?

    Dziennie potrzebujemy tylko 1 g soli.

    Przypuszcza się, że duże spożycie soli w posiłkach może wpływać na występowanie nadciśnienia tętniczego. Przemawia za tym na przykład fakt, że w krajach o wysokim spożyciu soli kuchennej nadciśnienie tętnicze występuje szczególnie często.

    Jemy więcej soli, niż potrzebujemy
    Jemy więcej soli, niż potrzebujemy.

    W Polsce zjada się przeciętnie od 8 do 15 g soli dziennie, niektórzy ludzie zjadają nawet ponad 30 g. Jest to o wiele więcej, niż potrzeba do życia. 1 g soli kuchennej dziennie wystarcza.
    Podczas wytężonej pracy fizycznej, w dużym upale i w pewnych chorobach organizm potrzebuje więcej soli, około 5 g dziennie.

    # Jedz mniej soli! W ten sposób czasem można obniżyć ciśnienie tętnicze

    Nie jedz więcej niż 5 gramów soli dziennie!

    Jeśli już masz nadciśnienie tętnicze, możesz spróbować zmniejszyć wartości ciśnienia poprzez ograniczenie spożycia soli kuchennej. Czy i na ile zmniejszy się ciśnienie dzięki ograniczeniu spożycia soli, jest sprawą indywidualną i nie da się precyzyjnie przewidzieć.
    Jak dalece należy ograniczyć spożycie soli, aby obniżyć ciśnienie?
    Każde zmniejszenie spożycia soli ułatwia leczenie nadciśnienia tętniczego. Aby osiągnąć jednak zauważalny efekt redukcji ciśnienia, należy zmniejszyć spożycie soli do maksimum 5 gramów dziennie.
    Pełnego efektu tego ograniczenia należy spodziewać się w leczeniu dopiero po kilkunastu tygodniach. Przez zmniejszenie spożycia soli w posiłkach ciśnienie tętnicze może być zmniejszone przeciętnie o10 mm Hg.

    Leki przeciwnadciśnieniowe działają często o wiele skuteczniej, gdy ograniczy się spożycie soli kuchennej - potrzeba wtedy mniej leków do unormowania ciśnienia.

    # Zjadanie mniejszej ilości soli jest sprawą smaku!

    Jedzenie dużej ilości soli jest przyzwyczajeniem.

    Chcesz spróbować jeść mniej soli niż dotychczas?
    Nie obawiaj się, że jedzenie nie będzie Ci już nigdy smakować. Do smaku soli jesteśmy bowiem przyzwyczajeni. Możemy się od niego również odzwyczaić.
    Jeżeli przetrzymasz pierwsze 2 tygodnie, jedzenie mało słone będzie Ci smakować równie dobrze, jak doprawiane dotychczas solą, a za kilka tygodni tak dalece przyzwyczaisz się do nowego smaku, że mocno solone potrawy wydadzą Ci się niesmaczne.
    Czy sądzisz, że nie stosując specjalnej diety, jesz mało soli?
    Uważaj, możesz się bardzo mylić! Zapytaj swojego lekarza, czy może zlecić wykonanie u Ciebie pomiaru wydalania soli kuchennej w moczu zbieranym przez całą dobę.
    Większość soli, którą zjadamy, jest wydalana z moczem. Ta wydalona z moczem ilość soli odpowiada mniej więcej ilości, którą spożywamy w posiłkach.

    Twoje przyzwyczajenie do smaku soli kuchennej możesz zmienić w ciągu kilku tygodni.

    # Jak ustalić, ile soli zjadamy?

    Na opakowaniach rzadko podawana jest rzeczywista zawartość soli.

    Firmy produkujące żywność nie podają niestety na opakowaniach zawartości soli w produktach. Ponadto najczęściej nie podaje się zawartości soli kuchennej lecz zawartość sodu (Na).
    Co ma wspólnego sól kuchenna z sodem?

    Sól kuchenna=chlorek sodu=NaCl

    Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie, ile soli kuchennej lub też sodu zjadasz codziennie, musisz posłużyć się tabelą wartości przybliżonych, podającą zawartość sodu w produktach żywnościowych. Takie tabele można nabyć w księgarniach.

    Jeżeli chcesz właściwie leczyć swoje nadciśnienie tętnicze, nie powinieneś zjadać więcej niż 5 g soli kuchennej (2 g sodu) dziennie.

    # "A zatem co mogę jeść?"

    Pożywienie w diecie odchudzającej zawiera również mniej soli.

    Powróć proszę do stron omawiających odchudzanie. Przykład dziennej diety z 1000 kalorii zawiera tylko 2,5 g soli kuchennej lub 1 g sodu z założeniem, że do gotowania nie użyto soli.
    Wszystkie produkty żywnościowe, którymi można się najeść, zawierają niewiele soli - dopóki nie użyjesz solniczki. Wszystkie świeże warzywa i owoce powinniśmy jeść nieosolone!
    Wiele produktów żywnościowych, których w trakcie odchudzania powinieneś zjadać połowę dotychczasowych porcji lub których powinieneś całkowicie unikać, zawiera bardzo wiele soli (np. sery i wędliny).
    Jedna kromka chleba pełnoziarnistego zawiera 0,5 g soli kuchennej. Zawartość soli w różnych gatunkach chleba może być zróżnicowana. Wiele piekarni proponuje już chleb z małą zawartością soli.
    W sposób najpewniejszy możesz uniknąć przyjmowania soli z pożywieniem, jeżeli będziesz jadł potrawy świeżo przygotowane i nie będziesz ich dosalał.

    Stosuj przyprawy, nie sól

    # Odpowiednio wybrane wody mineralne również pozwolą ograniczyć spożycie soli

    Zwracaj uwagę na zawartość sodu i chloru w wodzie.

    Prawie wszystkie etykiety na butelkach z wodą mineralną zawierają wyniki badań analitycznych wody.
    Przykład:
    Woda mineralna

    Wyżej opisana zawartość wody mineralnej to 53,7 mg sodu i 120 mg chlorków w kilogramie (lub w litrze wody). Godne polecenia są wody mineralne zawierające w litrze mniej niż 100 mg sodu i mniej niż 300 mg chlorków.
    Niektóre wody mineralne zawierają 1 g i więcej soli kuchennej na 1 litr. Takich należy unikać, jeżeli chce się ograniczyć przyjmowanie soli. Woda wodociągowa zawiera ca 200 mg soli kuchennej na 1 litr.
    Również kawa, wszystkie rodzaje herbat oraz świeże soki owocowe i warzywne (nie dosalane) są ubogie w sól.

    # Sól kuchenną zastąp przyprawami!

    Przyprawy ziołowe i środki zastępujące sól.

    Wszystkie świeże i suszone zioła nie zawierają soli i nadają się najlepiej do przyrządzania potraw. Również chrzan, curry, przecier pomidorowy oraz musztarda niesolone mogą być stosowane bez ograniczeń.
    Sól zawierają: woda morska, mieszanki warzywne, sole warzywne, sól czosnkowa, kostki rosołowe, ekstrakty sosów, musztarda, ketchup, maggi, majonez i sosy do przyprawiania potraw. Musisz ich unikać, jeżeli chcesz spożywać mniej soli.
    Co należy wiedzieć na temat środków zastępujących sól?
    Takie środki zawierają zamiast sodu - potas. Niestety nie smakują tak samo jak sól kuchenna. Do ich smaku należałoby się najpierw przyzwyczaić, podobnie jak do smaku potraw niesolonych. Poza tym te środki zastępcze nie są całkowicie pozbawione działań niepożądanych. Z powodu dużej zawartości potasu mogą przy współistniejących zaburzeniach czynności nerek doprowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu potasu w surowicy krwi.

    # W jaki sposób sól dostaje się do pożywienia?

    Świeże potrawy zawierają znikome ilości soli.

    Konserwy i dania gotowe zawierają dużo soli kuchennej. Wszystkie niżej wymienione produkty w przedstawionych na zdjęciach ilościach zawierają 100 mg sodu.

    pomidory
    1300 g świeżych pomidorów
    zupa pomidorowa
    25 g zupy pomidorowej z puszki

    suszone warzywa strączkowe
    2500 g warzyw strączkowych suszonych
    groszek konserwowy
    25 g groszku zielonego z puszki

    świeża ryba
    125 g świeżej ryby
    śledź
    4 g śledzia typu matias


    Większość rodzajów wędlin i serów zawiera bardzo dużo soli. Poniższe potrawy w ilościach przedstawionych na zdjęciach zawierają mniej więcej 100 mg sodu.


    mięso wieprzowe
    160 g mięsa wieprzowego, surowego
    salami
    8 g salami

    surowy stek
    135 g steku surowego
    hamburger
    1 kęs hamburgera

    mleko
    200 ml mleka
    ser brie
    8 g sera brie
    Image
    Image
  • Liderka opinii
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    29.09.2011 20:43:42

    Redukcje ciśnienia kwi można też osiągnać jedząc tłuste ryby ( pod warunkiem, że nie będą marynowane, wędzone lub solone).

    Pacjentom z wysokim ciśnieniem można także przepisywać środki moczopędne, obniżające poziom sodu w organizmie.

    Statystyki wykazują, że ostatnio - zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i w Stanach Zjednoczonych - coraz mniej osób cierpi z powodu nadciśnienia, co według prowadzonych ostatnio badan można przypisać ograniczeniu spożycia soli kuchennej, w skład której wchodzi sód - główna przyczyna nadciśnienia.

    Nawet wtedy, gdy przy nadciśnieniu stosuje się leki, istnieje możliwość dalszej redukcji ciśnienia krwi, choćby zmniejszenie spożycia soli.

    Osoby, które dodatkowo sola potrawy, nie zdając sobie sprawy z tego, że wiele codziennie spożywanych gotowych produktów, jak pieczywo, ser śniadaniowe produkty zbożowe, zawiera sporo tego składnika.
    Lepiej wiec nie dosalać potraw przy stole i unikać marynat oraz produktów wędzonych.

    Ostatnia edycja: 29.09.2011 21:02:12

Zobacz inne dyskusje

  • lidka40
    Witajcie.Piszecie,tylko o nadciśnieniu,a co z tymi co mają niedociśnienie?Ja...
  • Wątek: pomocne
    Coraz więcej pojawia się chorób genetycznych w naszym społeczeństwie,...
  • silje
    mam pytanie związane z nadciśnieniem, w związku z planowaną...
  • Wątek: mierzenie
    tyle wiadomosci w temacie mierzenie cisnienia a błedy ortograficzne gdyż mierzenie nie...
  • Polecamy

    http://static2.medforum.pl/cache/logos/18li0021rf_kobieta_ciaza_lekarz_badanie_cisnienie_ojoimages_cr-W300H200.jpgFot. ojoimagesPoczątek drogi ku dobremu ciśnieniu
    W przeszłości za leczenie odpowiedzialny był kapłan-lekarz,...
    Twoja sugestia