Włókno pokarmowe jest węglowodanem złożonym. Błonnik podzieli się na rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy) oraz nie rozpuszczalny w wodzie (celuloza, niektóre...
Awokado, smaczliwka wywodzi się z Ameryki Środkowej. Owoce są cennym źródłem min.: witaminy B2, B6, E, C oraz potasu. Ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na poziom...
Betaina i betacyjany należą do bioaktywnych, organicznych związków chemicznych. W dużej ilości występują w burakach ćwikłowych. Odpowiadają za czerwono-fioletową barwę warzyw.
Fermentowane produkty mleczne są źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżniają się zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, zbilansowanym składzie...
Grejpfrut zaliczany jest do owoców niskokalorycznych, jest źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu galakturonowego. Kwas galakturonowy należy do kwasów uronowych, jest składnikiem...
U osoby chorej na serce, obok wywiadu i badania przedmiotowego, niezwykle istotne jest badanie EKG.
Pisatcje zaliczane są do orzechów z rodziny nanerczowatych. Ze względu wysoką zawartość witamin i związków mineralnych oraz fitoskładników uznawane są za niezwykle ważne źródło mikroelementów.
Zaburzenia nerwicowe, są coraz częściej występującym rodzajem zaburzeń psychicznych. Dotykają one także kobiet oraz mężczyzn. Nerwice obejmują problemy z zachowaniem, emocjami oraz ich kontrolą.
Badanie metodą Holtera, wykonywane jest przez cała dobę (24-godziny), w celu rejestracji czynności naszego mięśnia sercowego. Wykonywane jest ono na zlecenia lekarza-kardiologa. Pozwala ono na...
Próby stymulacji serca towarzyszą historii medycyny od bardzo dawna. Opierają się na wiedzy, iż włókna mięśnia poprzecznie prążkowanego reagują skurczem na bodziec jakim jest impuls prądu...
Nie wszyscy wiedzą, iż naczynia krwionośne mogą także zostać zajęte przez zmiany nowotworowe.
Rewaskularyzacja to zabieg, który ma na celu przywrócenie właściwego krążenia w naczyniu (świetle naczynia), a polega on na rozszerzeniu bądź udrożnieniu tego naczynia.
Serce człowieka zbudowane jest z dwóch komór oraz dwóch przedsionków, pomiędzy którymi znajdują się zastawki.
Niedociśnienia tętniczego krwi nie powinniśmy lekceważyć. Osoby, które mają problemy ze zbyt niskim ciśnieniem, doświadczają silnych zawrotów głowy, problemów z koncentracją, zapamiętywaniem,...
Popularne na forum
Od jakiegoś czasu pojawiają się nowe doniesienia odnośnie wypływu czerwonego wina na proces spalania tłuszczu, podwyższanie dobrego cholesterolu, ochronę przed rakiem a także chorobami układu...
Wysoki poziom cholesterolu może przyczyniać się do chorób układu sercowo-naczyniowego. Należy ograniczyć spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie.
Defibrylacja jest zabiegiem, które może niejednokrotnie uratować życie w nagłym zatrzymaniu krążenia. Celem jest przerwanie migotania komór, które jest najczęstszym mechanizmem zatrzymania krążenia...
Magnez (Mg) jest jednym z najważniejszych jonów w organizmie. Niedobór magnezu (Mg) może powodować zaburzenia rytmu serca, zmęczenie, bezsenność, spadek nastroju i depresję.
Niedokrwistość, lub niski poziom hemoglobiny we krwi, jest często powiązany z chorobami serca, ponieważ serce musi wykonać większą pracę, aby pompować więcej krwi i tlenu w organizmie.