Zaloguj
Reklama

Śniadanie a wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1.Błecha K., Wawer I.: Profilaktyka zdrowia i fitoterapia. Wydawnictwo Bonimed, 2011.
    2.Carper J.: Zdrowe serce. Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą diety i suplementów, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010.

Śniadanie a wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego
Fot. medforum
(0)

Śniadanie to pierwszy posiłek po wielogodzinnej przerwie nocnej, należy je spożyć, aby dostarczyć organizmowi energii do działania i pracy.

Reklama

W czasie kilku lub kilkunastogodzinnego snu dochodzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi (hipoglikemii), które może prowadzić do zmęczenia, złego samopoczucia, obniżenia efektywności pracy. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie rano spożyć śniadanie. Pierwszy posiłek powinien być pełnowartościowy, dostosowany wartością energetyczną do wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego.

Śniadanie powinno zawierać produkty z różnych grup produktów spożywczych:

  • produkty zbożowe,
  • mleko i produkty mleczne,
  • mięso, wędliny, ryby, jaja,
  • warzywa i owoce,
  • tłuszcze.

Jak zatem śniadanie wpływa na wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego?

Liczne badania wykazały, że rezygnowanie ze spożywania porannego posiłku przyczynia się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Takie wnioski wysnuli Australijscy naukowcy, którzy w ciągu 20 lat obserwowali zwyczaje żywieniowe. Osoby, które nie spożywały regularnie śniadania charakteryzowały się podwyższonym poziomem insuliny na czczo, większą wartością cholesterolu ogólnego oraz jego „złej” frakcji LDL. Kolejne badania przeprowadzone w Memorial University of Newfoundland w St. Johnas wykazały, że unikanie pierwszego posiłku potraja ryzyko wystąpienia zakrzepu, który przyczynia się do udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego. Lepkość krwi jest najniższa w nocy, jednak wzrasta po przebudzeniu.
Badacze zbadali poziom markera odpowiedzialnego za aktywność płytek krwi- beta-tromboglobuliny (beta-TG) u kobiet i mężczyzn, w dni kiedy spożywali śniadanie i kiedy go unikali. Odkryto, że poziom markera beta-TG był średnio dwa i pół razy większy u badanych, którzy nie konsumowali śniadań w porównaniu do osób, które regularnie go spożywały. Inne badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Harvardzie potwierdziły, że mężczyźni, którzy opuszczają spożywanie śniadania częściej chorują na chorobę wieńcową i umierają na zawał mięśnia sercowego niż osoby, które regularnie spożywają pierwszy posiłek. 

Postarajmy się, aby codziennie spożywać zbilansowane, pełnowartościowe śniadanie, które zapewni lepszą koncentrację i wydajność w pracy. Ponadto będzie elementem profilaktyki w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.  

Reklama
(0)
Komentarze