Zaloguj
Reklama

Rola witamin z grupy B w profilaktyce chorób układu sercowego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
    2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
    3. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.

Rola witamin z grupy B w profilaktyce chorób układu sercowego
Fot. Shutterstock
(0)

Witaminy z grupy B są szeroką grupą organicznych związków, do których należą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (PP, B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy (B9) oraz kobalamina (B12). W prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego szczególną rolę odgrywają trzy witaminy: pirydoksyna, kwas foliowy oraz kobalamina.

Reklama

Pirydoksyna (B6) odpowiedzialna jest za metabolizm nienasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, uczestniczy w katabolizmie homocysteiny (aminokwasy siarkowego) do cysteiny. W związku z tym niedobór witaminy B6 przyspiesza pojawienie się zmian miażdżycorodnych, może powodować niedrożność naczyń krwionośnych w sercu i mózgu.
Produktami bogatymi w witaminę B6 są: pełnoziarniste produkty zbożowe, drożdże, warzywa liściaste: sałata, szpinak, kapusta, nasiona roślin strączkowych, orzechy, banany, awokado oraz jaja, ryby, drób. Zalecane dzienne spożycie wedłg IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) uzależnione jest od wieku i płci. Dla kobiet jest to: 1,3-1,5 mg/ dobę, dla mężczyzn 1,3-1,7 mg/dobę.

W profilaktyce chorób układu krążenia kwas foliowy (B9) zapobiega nadmiernej ilości homocysteiny, aminokwasu siarkowego, nie występującego naturalnie w produktach spożywczych, lecz powstającego w organizmie w procesie demetylacji (oderwania grupy metylowej) metioniny. Kwas foliowy jest dawcą grup metylowych wykorzystywanych w reakcjach (odrwotnych) przekształcenia homocysteiny do metioniny. Metionina występuje głównie w mięsie czerwonym: wieprzowinie, wołowinie, baraninie. Przy niedoborze kwasu foliowego i witaminy B12 homocysteina gromadzi się we krwi, przyczyniając się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy.
Witamina B9 (kwas foliowy) występuje w warzywach zielonych, nieprzetworzonych produktach zbożowych, owocach, nasionach roślin strączkowych. W procesie przemiany uczestniczy również witamina B12 występująca w mięsie, mleku, jajach, rybach.  Według zaleceń IŻŻ zapotrzebowanie na witaminę B12 i kwas foliowy wynosi odpowiednio 2,4 µg i 400 µg.

Przytoczone właściwości sugerują jak korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy mają witaminy z grupy B. Ważne jest, aby codziennie spożywać produkty będące źródłem witamin i tym samym przyczyniać się do zapobiegania chorobom układu sercowego.

Reklama
(0)
Komentarze