Zaloguj
Reklama

Pestki winogron - cenne źródło związków chroniących układ krążenia

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1. Kołodziejczyk J., Olas B.: Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia, Postępy Fitoterapii 1/2011.

Pestki winogron - cenne źródło związków chroniących układ krążenia
Fot. medforum
(0)

W literaturze powszechnie znane są właściwości zdrowotne winogron oraz dobroczynnego wpływu resweratrolu, który występuje głównie w skórce owoców. Polifenol jest niezwykle ważny w profilaktyce chorób układu krążenia. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwpłytkowe, przeciwzapalne. Pojawia się jednak coraz więcej danych potwierdzających, że nie tylko owoce winorośli, ale również nasiona wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka. 

Reklama

Do niedawna pestki stanowiły jedynie pozostałość przetwarzania winogron lub surowiec do produkcji oleju. W toku badań stwierdzono, że charakteryzują się różnorodność związków o niezwykle korzystnych właściwościach dla organizmu człowieka. Jedną z takich grup związków są obecne w pestkach katechiny: epikatechina, gallokatechina, epigalokatechina. Stanowią grupę substancji o działaniu przeciwmiażdżycowym, wynikającym głównie z ich aktywności przeciwutleniającej, przeciwzapalnej, antypłytkowej. Katechiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, a dzięki hamowaniu aktywacji trombocytów (płytek krwi) mogą działać przeciwzakrzepowo.

Epikatechina jedna z przedstawicieli katechin nazwana jest „zmiataczem nadtlenku azotynu, dodatkowo zapobiega reakcjom nitrowania. Pestki winogron zawierają również  antocyjany, antocyjanidyny i procyjanidyny. Badania potwierdzają, że dieta bogata w antocyjany zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Związki wpływają ochronnie na prawidłowe funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych, zapobiegając dysfunkcjom nabłonka i utracie jego aktywności regulatorowej. Ponadto ograniczają rozmiar martwicy wywołanej zawałem i przeciwdziałają uszkodzeniom powodowanym niedokrwieniem. Jak wskazują dostępne dane, procyjanidyny znajdujące się w pestkach stanowią grupę związków biologicznie czynnych o korzystnym wpływie na organizm człowieka. Ze względu na wysoki potencjał antyoksydacyjny, zapobiegają dysfunkcjom nabłonka naczyniowego.

Procyjanidyny wykazują także działanie osłonowe w stosunku do witamin C i E. W obecności tych związków zmniejsza się zużycie α-tokoferolu biorącego udział w procesach oksydacyjnych. Oprócz związków antyoksydacyjnych pestki winogron zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwas linolowy- omega 6 oraz oleinowy, linolenowy- omega-3, stanowią one ok 90% składu oleju z pestek winogron. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Omega 3 mają z kolei działania przeciwzapalne, obniżające poziom cytokin prozapalnych.

Przytoczone dowody, właściwości wskazują, że nie tylko owoce winogrona, ale również pestki wykazują korzystny wpływ na zdrowie oraz profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Reklama
(0)
Komentarze