Zaloguj
Reklama

Leczenie przeciwkrzepliwe – jak dieta wpływa na wskaźnik INR

Autorzy: Patrycja Nowak
Leczenie przeciwkrzepliwe – jak dieta wpływa na wskaźnik INR
Fot. shutterstock
(3)

Wielu pacjentów leczonych kardiologicznie stosuje obecnie leki przeciwkrzepliwe. Ograniczają one ryzyko tworzenia się w naczyniach krwionośnych i sercu zakrzepów.

Reklama

Główne wskazania do ich stosowania to:

  • Leczenie i profilaktyka żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej i zatorowości płucnej.
  • Migotanie przedsionków.
  • Stan po wszczepieniu protez naczyniowych i sztucznych zastawek serca.
  • Zespół antyfosfolipidowy.
  • Zakrzepica tętnic obwodowych lub obecność skrzepliny w jamach serca.
  • Choroby nowotworowe.

Leki te występują w formie doustnej oraz iniekcji.

Wskaźnik INR

W Polsce najczęściej stosowanym lekiem doustnym jest acenokumarol, drugim lekiem jest warfaryna. W trakcie leczenia obowiązuje kontrola wskaźnika INR (czyli w skrócie czasu krzepnięcia).

Pomiary te dokonuje się w laboratorium, początkowo w pierwszych tygodniach leczenia pomiary powinny być częstsze nawet co kilka dni, potem  średnio co 4 tygodnie (przy ustalonym leczeniu).

Najczęściej  norma dla osób leczononych przeciwkrzepliwie wynosi  2,0-3,0. W zależności od tego wyniku lekarz ustala dawkowanie leku.
W przypadku takiej farmakoterapii należy jednak  pamiętać o pewnych aspektach wpływających na poziom INR.

Duże znaczenie ma dieta, jaką pacjent stosuje.

Pewne produkty mogą bowiem powodować wzrost INR. Należą do nich:

  • produkty zbożowe,
  • fasola,
  • pomidory,
  • czosnek,
  • ziemniaki,
  • cytrusy,
  • żurawina,
  • grejpfruty,
  • ananasy,
  • mango,
  • olej rybi.


fot. panthermedia

Do produktów, które z kolei powodują obniżenie poziomu INR, a tym samym osłabienie działania leku to:

  • kapusta zwykła,
  • brukselka,
  • sałata,
  • szpinak,
  • zielona herbata,
  • awokado,
  • mleko sojowe,
  • kalafior,
  • olej słonecznikowy,
  • kapusta kiszona,
  • ziarno soi,
  • rukola,
  • otręby pszenne,
  • cykoria,
  • groszek,
  • szparagi,
  • suszone śliwki,
  • wołowina,
  • wątróbka.

Niezwykle ważne jest, aby pamiętać jakie produkty mają wpływ na leczenie, aby zapobiec powikłaniom, często zagrażającym życiu.
Niektóre leki stosowane bez porozumienia z lekarzem (bez recepty) również mogą wpłynąć na wyniki leczenia – dlatego zawsze należy poinformować o stosowanym leczeniu farmaceutę.

Jeśli chodzi natomiast o leki przeciwbólowe powinno stosować się preparaty paracetamolu, przeciwwskazane są natomiast niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Piśmiennictwo

Adres www źródła:


Reklama
(3)
Komentarze