Zaloguj
Reklama

Koenzym Q10

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1. Christopher M. Florkowski, Sarah L. Molyneux, Joanna M. Young: Koenzym Q10 i zastoinowa niewydolność serca: zmieniające się dowody naukowe, Kardiologia Polska 2015; 73, supl. III: 23–30;
    2. Siemieniuk E., Skrzydlewska E.: Koenzym Q10 – biosynteza i znaczenie biologiczne w organizmach zwierząt i człowieka, Postepy Hig Med Dosw. 2005; 59: 150-159.

Koenzym Q10
Fot. medforum
(2)

Najnowsze doniesienia naukowe przypisują coraz większą rolę koenzymowi Q10 w zwalczaniu schorzeń układu krążenia. Koenzym Q10 został po raz pierwszy wyizolowany z mitochondrium komórki mięśnia sercowego woła. Powszechnie nazywany jest ubichinionem, ze względu na jego rozpowszechnioną obecność. 

Reklama

W warunkach prawidłowej homeostazy organizmu koenzym Q10 jest syntetyzowany we wszystkich tkankach i komórkach w odpowiedniej ilości, pozwalającej na wypełnienie jego fizjologicznych funkcji, do których należą:

 

  • Przenoszenie elektronów w mitochondrialnym łańcuchu elektronów i pozamitochondrialnym transporcie elektronów
  • Działanie antyoksydacyjne w fazie lipidowej;
  • Regulowanie fizykochemicznych właściwości błon biologicznych
  • Zapobieganie dysfunkcji nabłonka

Naukowcy stwierdzili, że rozwojowi chorób powstających m.in. na skutek reaktywnych form tlenu np.: nowotwory,  choroby układu krążenia, towarzyszy obniżenie poziomu ubichinionu w organizmie człowieka, jednak obraz kliniczny niedoboru nie jest jednoznaczny. W początkowym okresie objawia się zmęczeniem, aż dochodzi do zmniejszenia sprawności funkcjonowania komórek, tkanek oraz całego narządu.

Koenzym Q10 występuje  naturalnie w makrelach, sardynkach, orzechach, sezamie oraz produktach mięsnych. Biosynteza ubichinionu w organizmie zostaje zwiększona w obecności witamin z grupy B: B2, B5 B6, B9, B12, występujących w: produktach mięsnych, zielonych warzywach, mleku, jajach. Najważniejszym wskazaniem do stosowania koenzymu Q10 są przede wszystkim choroby układu krążenia. Wyniki niedawno opublikowanego badania klinicznego Q-SYMBIO  wykazały, że suplementacja koenzymem Q10 w dawce 100 mg trzy razy dziennie u pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca  zmniejsza objawy i redukuje liczbę poważnych i niepożądanych zdarzeń sercowo- naczyniowych oraz obniża śmiertelność z powodu tych chorób. Badania dotyczące koenzymu Q10 przeprowadzone przez dr Peteta Langsjoena z Texasu wykazały, że przyjmowanie średniej dawki 225 mg Q10 codziennie obniżyło ciśnienie tętnicze krwi u około 85 % pacjentów z nadciśnieniem. Ponadto związek poprawiła pracę serca, skutecznie chroni tętnice, zabezpieczając przed miażdżycą, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega utlenianiu cholesterolu. Maksymalne stężenie w osoczu stwierdza się po 6–23 godz. od jego doustnego podania. Magazynowany jest głównie w wątrobie, nadnerczach, śledzionie, sercu, płucach i nerkach.

Podsumowując, koenzym Q10 usprawnia mechanizm funkcjonowania serca, zabarwiając pozbawionym energii komórkom dostawę paliwa niezbędnego do wydajnej pracy. Pomaga zapobiegać zmianom zwyrodnieniowym komórek serca oraz zapobiega zatkaniu tętnic przez zły cholesterol.

 

Reklama
(2)
Komentarze