Zaloguj
Reklama

Dieta bogatotłuszczowa, a ryzyko chorób układu krążenia

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1. Lauren Haar, Xiaoping Ren, Yong Liu, Sheryl E Koch, Jillian Goines, Michael Tranter, Melinda A Engevik, Michelle L. Nieman, Jack Rubinstein, W Keith Jones: Consumption of high fat diet acutely prior to ischemia/reperfusion results in cardioprotection through NF-kappaB dependent regulation of autophagic pathways, American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology, Wrzesień 2015.
    2. Jarosz M., Respondek W.: Nadciśnienie tętnicze, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

Dieta bogatotłuszczowa, a ryzyko chorób układu krążenia
Fot. Shutterstock
(0)

Nieprawidłowy sposób odżywiania, ubogi w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, a obfitujący w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Spożywane w nadmiarze, przez dłuższy czas tłuste mięsa, masło, smalec, podroby, pełnotłuste produkty mleczne, fast-foody, słodycze zwiększają szanse zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. 

Reklama

Z czego to wynika?

Badania naukowe potwierdzają, że dieta wysokotłuszczowa, z dużym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (produktów pochodzenia zwierzęcego) wpływa ma zaburzenie gospodarki tłuszczowej. Powoduje zaburzenia lipidowe, podnosi poziom cholesterolu, dodatkowo zwiększa lepkość i krzepliwość krwi. Kolejnym skutkiem niewłaściwego sposobu odżywiania-diety bogatotłuszczowej jest rozwój nadwagi (BMI 25-29,9 kg/m2) i otyłości (BMI > 30 kg/m2). W rezultacie ich rozwoju może dochodzić do wielu zaburzeń metabolicznych i hormonalnych, które sprzyjają rozwojowi chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Jednak badania opublikowane w drugiej połowie 2014 roku w American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology sugerują, że krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć ryzyko ataku serca. Badanie zostało przeprowadzone na myszach, którym przez jeden dzień, raz na dwa tygodnie podawano dietę bogatotłuszczowa (60% kcal pochodziła z tłuszczu zwierzęcego). Kierownik badań dr  W. Keith Jones, PhD, z Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, podkreśla, iż dieta bogatotłuszczowa stosowana raz na dwa tygodnie, przez jeden dzień może zmniejszyć o 50% konsekwencje uszkodzeń serca u badanych zwierząt. Dieta wysokotłuszczowa zwiększa poziom cząsteczek we krwi, które aktywują ścieżki ochronne w mięśniu sercowym, dzięki temu komórki stają się bardziej odporne na uszkodzenia. Jednak u zwierząt, które karmione były omawianą dietą przez dłuższy czas nie zauważono efektu ochronnego.

Doktor Jonas podkreśla, że wyniki opublikowanych badań nie stają się przyzwoleniem, aby zrezygnować ze zdrowego sposobu odżywiania. Jak dotąd nie przeprowadzono badań na ludziach potwierdzających, aby dieta wysokotłuszczowa przynosiła pozytywne efekty. Korzystnie jest więc zadbać o zdrową dietę i dzięki niej zredukować ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia.  

 


Polecany Dietetyk kliniczny

Reklama
(0)
Komentarze