Zaloguj
Reklama

Czekolada i zdrowe serce

Czekolada i zdrowe serce
Fot. Shutterstock
(0)

Nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby czekolady. Gorzka, mleczna, z orzechami, nadziewana - rynek cukierniczy rozpieszcza podniebienie w tym temacie. Czekolada, która niegdyś była uważana za napój bogów, otaczana czcią, a także pełniła ważną rolę podczas świętych rytuałów - jest jak się okazuje również bardzo zdrowa. Codzienne jedzenie tej słodkości wzmacnia serce i chroni przed udarem mózgu.

Reklama

Jak wynika z przeprowadzonych badań, spożywanie każdego dnia porcji czekolady może ograniczyć ryzyko wystąpienia schorzeń ze strony układu krążenia.
Ważne! Korzystny wpływ na zdrowie ma zarówno gorzka jak i mleczna czekolada.

Pochodzenie czekolady

Czekolada to słodkość, którą ludzkość zna od 3 tysięcy lat. Jednakże jej spożywanie trwa dopiero od 200 lat. Zdaniem badaczy, najprawdopodobniej czekoladę zawdzięczamy ludowi mezoamerykańskiemu - Olmekom. Nacja ta wyginęła 400 lat przed narodzinami Chrystusa. Olmecy spożywali czekoladę pod postacią napoju, dodając do niego m.in. chili.

Majowie i Aztekowie, ziarna czekolady używali także jako formę płatniczą. Prekursorami rozwinięcia kultu czekolady są Majowie. Uprawiali kakaowce i produkowali z ziaren napój o nazwie „xocolat”, który był pity na ciepło i zimno. Napój był tylko dla wybranych (królów oraz arystokracji), powstawał w wyniku połączenia zmielonego kakao z takimi składnikami jak: woda, mąka kukurydziana, miód oraz chili.

Aztekowie w czekoladowym napoju wprowadzili kilka znacznych zmian - został wzbogacony o dodatki smakowe m.in. wanilię i płatki kwiatów, dzięki którym uzyskiwał określony kolor (np. biały, czerwony).

Europejczycy poznali czekoladę dzięki podróżnikowi Krzysztofowi Kolumbowi. Podczas jednej z wypraw w 1502 roku, przejął on rabunkowo statek Majów. Zdziwił się, że załadunek statku stanowią jakieś ziarna. Nie znając języka Majów, Kolumb nie mógł dowiedzieć się, że są to ziarna kakaowca i do czego służą. Bezmyślnie cały załadunek został wyrzucony do morza.

Czekolada zagościła w Europie w XVII w. (podawano ją w postaci płynnej w kawiarniach). Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w 1849 roku, zaś bombonierka pojawiła się w 1867 roku.

Ważne! Popularyzacja czekolady to zasługa króla Francji Ludwika XIV, który zatrudniwszy na dworze specjalistów od serwowania czekolady - rozpoczął jej promocję.

Czekolada i jej zdrowotne właściwości

Producent szwajcarskiej czekolady, Barry Callebaut, otrzymał od Komisji Europejskiej pozwolenie na promowanie swojego produktu, jako środka sprzyjającego leczeniu zaburzeń naczyniowych - to zasługa obecności w kakao flawonoli (przeciwutleniaczy należących do flawonoidów). Naukowcy współpracujący z firmą Barry Callebaut udowodnili, że spożywanie codziennie 200 miligramów flawonoli wspiera prawidłowy przepływ krwi.

Zdaniem naukowców z Włoch oraz Niemiec, zbawienny wpływ na nasze serce ma czekolada gorzka.

Ważne! Najlepiej jest jeść czekoladę zawierającą 70% kakao.  

Badania włoskich naukowców z Uniwersytetu Campoba, w których brali udział mieszkańcy jednej z włoskich wiosek w regionie Molise - wykazały, że ci, którzy spożywali regularnie tabliczkę gorzkiej czekolady, mieli o wiele mniejszy poziom białka c - reaktywnego we krwi (białka pojawiającego się, jako konsekwencja stanu zapalnego w organizmie).

Ważne! Po przeprowadzonych badaniach odnotowano, że regularne sięganie po gorzką czekoladę ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia u 30% kobiet oraz 25% mężczyzn.

Niemieccy naukowcy po przebadaniu grupy 20 tysięcy osób w przedziale wiekowym 35 - 65 lat, których stan zdrowia był śledzony przez okres 8 lat - odnotowali, że ci, którzy jedli jedną kostkę czekolady dziennie, mieli niższe ciśnienie krwi (39% mniejsze ryzyko zawału bądź udaru) od tych osób, które jadły czekolady mniej.

Naukowcy ze szkockiego Uniwersytetu w Aberdeen, uważają, że nie tylko gorzka czekolada ma dobroczynne właściwości zdrowotne, ale również jej mleczna odpowiedniczka - to wynik danych z przeprowadzonych badań EPIC - Nortfolk, w których wzięło udział niemal 21 tysięcy dorosłych mieszkańców Nortfolk we wschodniej Anglii (ich higiena życia oraz stan zdrowia były monitorowane przez okres 12 lat).

Ważne! W celach profilaktycznych, wystarczy spożywać czekoladę w ilości nie większej niż 7gramów.    


fot. shutterstock

Gorzka czy mleczna?

Gorzka czekolada zawiera dużą ilość kakao, w związku z tym duża jest również ilość flawonoidów, które przyczyniają się do zmniejszenia cholesterolu we krwi, obniżenia ciśnienia, a także przeciwdziałają powstaniu zakrzepów.

Ważne! Flawonoidy (związki fenolowe) są przeciwutleniaczami, które niszczą wolne rodniki w organizmie przyczyniające się m.in. do powstawania chorób serca. Ponadto spełniają rolę witamin. Są bogate w tlenek azotu, pozytywnie oddziałujący na układ sercowo - naczyniowy i utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii od czekolady mlecznej. Wpływa na spowolnienie trawienia i wywołuje uczucie sytości. Tym samym jedzenie jej nie grozi dodatkowymi kilogramami, pod warunkiem, że je się z umiarem.

Mleczna czekolada charakteryzuje się mniejszą ilością flawonoidów, co za tym idzie, powinna być mniej zdrowa. Zaprzeczają temu jednak badania przeprowadzone przez szkockich naukowców, o których była mowa powyżej.

Ważne! Mleczna czekolada ma więcej kalorii od gorzkiej - wpływa na to zawartość tłuszczu oraz cukru.

Wniosek z tego taki, że nie tylko zawarte w nasionach kakaowców antyoksydanty, które hamują proces rozwijania się stanów zapalnych układu krążenia, czy też flawonoidy - wpływają na poprawę stanu zdrowia. Na kondycję organizmu, w tym serca, oddziałuje także wapń i kwasy tłuszczowe (zawiera je mleczna czekolada).

Podsumowanie

Wciąż prowadzone są badania, co do właściwości zdrowotnych czekolady. Badacze sugerują, że nie tylko czekolada jako taka wpływa na stan zdrowia. Umieszczając ją w swojej diecie dostarczamy organizmowi kalorii i energii, w związku z tym nie jemy innych produktów, które mogą oddziaływać niezdrowo na kondycję organizmu.

Zarówno naukowcy jak i lekarze ostrzegają przed nadmiarem spożywania czekolady. Należy pamiętać bowiem o jej kaloryczności. Jedząc czekoladę powinno się zrezygnować z innych energetycznych przekąsek.

Ważne! Spożywanie zbyt dużych ilości czekolady może przyczynić się do nadwagi, a co za tym idzie, zwiększyć prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.

Sięgając po czekoladę powinniśmy kierować się rozsądkiem oraz umiarem (nie przekraczać ilości kalorii zalecanej dla określonej wagi oraz wzrostu).

Reklama
(0)
Komentarze